В проект за 9 и половина милиона лева цената на материалите се оказва извън водещите критерии за избор на доставчици. Става дума за специалната предпазна ограда, която страната ни изгражда на границата с Турция.

В края на миналата седмица bTV разказа, че поръчка за една трета от цялата сума е насочена към фирма, чийто управител е председател на общинска структура на БСП. Днес стана ясно, че това е била фирмата фаворит, защото е производител, а не защото е предложила най-добра цена.

Оградата трябва да бъде изградена на 30 км по границата ни с Турция за 60 дни. Поръчката на режещата мрежа стана повод за спешна вътрешна проверка на Министерството на отбраната, след като стана ясно, че директорът на фирмата изпълнител оглавява структурата на БСП в Казанлък, а критериите за избор са неясни.

Изборът е станал чрез маркетингово проучване, направено, както обясниха от МО, в обществено достъпни източници. „Както интернет, търговските регистри, така също правно-информационни системи и официалните сайтове на дружествата”, казва ген.-майор Нейко Ненов.

„Какво значение има какви са политическите пристрастия на шефа на фирмата, която ще доставя режещата тел, след като това е единствената такава фирма производител в България”, коментира и военният министър Ангел Найденов.

Избраната процедура е чрез договаряне без обявление заради кратките срокове за изпълнение на съоръжението, обясниха от министерството. Законът дава такава възможност. Изненадващо се оказа, че цената не е била сред мотивите. Тя е поставена като въпрос едва, когато комисията е избрала изпълнител и го е поканила на преговори.

„По време на договарянето цената беше критерий, по време на маркетинговото проучване не беше критерий”, допълни ген.-майор Ненов.

Защо такава голяма поръчка е възложена на Сухопътни войски, попитаха днес от ГЕРБ и подадоха сигнал в прокуратурата по случая. Успоредно тече и проверка на инспектората на МС, разпоредена от премиера Пламен Орешарски.