Главният прокурор разпореди пълна проверка, какви договори е сключвала от 2001 г. насам държавата с американските ТЕЦ-ове „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3.

Проверката започва, ден след като енергийният министър в оставка Делян Добрев даде на обвинител №1 документи за залози в полза на американските инвеститори за над 13 млрд. лв., които е направила държавната НЕК.

Разследването ще се води от градския прокурор Николай Кокинов и в него ще участват екип и от ДАНС.

В парламента днес Добрев публично намекна, че в сделката с ТЕЦ-овете може да е участвал също и небезизвестният енергиен бизнесмен Красимир Георгиев - Фронтиер.

Румен Овчаров от БСП пък каза, че като енергиен министър разрешил през 2005-та НЕК да направи залог в полза на американците, защото такава държавна подкрепа и гаранция е била договорена от кабинета Костов.

„Офшорните фирми с които са сключени споразуменията през 2005-та година са регистрирани на Фритьоф Нансен 9. В този офис се помещава и офиса на господин Красимир Георгиев – Фронтиер,” заяви Делян Добрев.

„Аз винаги съм си мислил, знаете каква е моята позиция, срещу тези проекти, но когато държавата се е ангажирала и е подписала договори и има писма за подкрепа от други правителства, оттам нататък няма как да се правим на интересни,” коментира от своя страна бившият енергиен министър в кабинета на Тройната коалиция Румен Овчаров.