Главният прокурор внесе в понеделник искане за снемане на имунитета на Цветан Цветанов, защото е възпрепятствал използването на СРС-ата срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Това съобщи в понеделник държавното обвинение. Прокуратурата уточнява, че се е натъкнала на случая, докато е водила разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

В хода на това разследване били събрани "достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов", казват от прокуратурата.

Преди по-малко от две седмици прокуратурата обвини Цветанов,
че е упражнявал контрол при използването на специални разузнавателни средства от подчинената му в МВР служба СДОТО. Първоначално прокуратурата повдигна обвинения на бивши и настоящи шефове на СДОТО след извършената проверка по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Малко по-късно обаче разследването срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров бе спряно, тъй като те свидетелстваха срещу Цветанов. Обвиненията срещу четвъртия - Радко Димитров, остават.

НЕ!!!

От държавното обвинение уточняват, че при разследването, водено срещу Орлин Тодоров, прокуратурата във Велико Търново е изготвила 6 искания за прилагане на СРС.

Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, който ги е одобрил.

След това техническото прилагане на специалните разузнавателни средства е възложено на МВР. По закон всички документи за подслушване стигат до вътрешния министър.

„Именно той, съобразно Закона за СРС и Наказателно-процесуалния кодекс, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“, пише в съобщението на прокуратурата.

Обвинителите уточняват, че така той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им, добавят от прокуратурата.

По същество

„Когато се докладват исканията за СРС, директорът на СДОТО заедно с главния секретар ако има разминаване, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат СРС”. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с искането на главния прокурор да бъде свален имунитетът му.

„Има случаи, когато повторно прилагане на СРС преминава над законно установения срок от 180 дни. По тази логика трябва на всички министри, писали по някои от исканията или всички съдии, които са забавяли исканията, да им се търси наказателна отговорност’, добави Цветанов. За бившия директор на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов каза, че "след спазването на цялата процедура на дирекция "Вътрешна сигурност" съм съдействал и знаете, лицето беше задържано".

"Готов съм и съм си подписал съгласието. Въпросът е дали трябва да внеса в парламента, за да не изпадаме в същата ситуация, както първия път", допълни Цветанов, имайки предвид, че е дал съгласието си за сваляне на имунитета си.

Експолицаи срещу ексминистъра

Междувременно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разкри, че бивши служители на МВР съобщили, че Цветан Цветанов незаконно е отказал подслушването на антимафиота от Велико Търново Орлин Тодоров. Същите тези униформени са уволнени заради това, че разказали пред прокуратурата за чадъра, който Тодоров оказвал над част от престъпния бизнес в града.

Сарафов припомни, че законът не дава възможност вътрешният министър да откаже прилагането на СРС-та, след като те са разрешени от съд, така както се е случило по разследването срещу Орлин Тодоров.

Не е изключено бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров да стане подсъдим, заяви още Борислав Сарафов. „Фактът, че преди година е подаден синал за тези нередности в прокуратурата и нищо не се е случило, може да доведе до това прокурори да носят отговорност, ако са отказали да образуват разследване”, поясни зам.-главният прокурор. 

Скоростно

От съобщението става ясно, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да внесе обвинителен акт срещу зам.-председателя на ГЕРБ до края на другия месец, „ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него”.

Кой е Орлин Тодоров

Срещу Орлин Тодоров са повдигнати три обвинения. Едното е за това, че като началник на Териториално звено „Борба с организираната престъпност” – Велико Търново, той разгласил информация по досъдебни производства, представляващи държавна тайна. Другото обвинение е, че като служител в сектор „Криминална полиция” при РУ „Полиция” – Горна Оряховица и началник на Териториално звено „Борба с организираната престъпност” – Велико Търново, злоупотребил и направил опит да злоупотреби със служебното си положение. Третото обвинение срещу него е, че склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство.

Орлин Тодоров бе задържан на 11 март 2011 година заради изнасяне на информация, представляваща държавна тайна. Той изкара в следствения арест в Ловеч повече от една година, след което бе освободен първо под домашен арест, а след това и под парична гаранция.

От прокуратурата не уточняват как точно по разследването срещу Флоров, което бе започнато заради изтекил анонимно разработки за корупция от началото на века, са се натъкнали на документите, подпечатани от Цветанов с: "НЕ!!!".

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация