„Прокуратурата не е изпращала в Ливан съдебна поръчка за извършването на арести за екстрадиция на лица във връзка с атентата в Бургас”. Това отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос, свързан с разследването на атентата в Бургас. Той уточни, че все пак има изпратена съдебна поръчка, но тя не засяга имена.

Всичко останало около процедурата засега ще остане следствена тайна. Преди дни обаче вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи за изпратената поръчка, а шефът на ГДБОП Станимир Флоров уточни пред БНР, че България е поискала от властите в Ливан участниците в атентата на летище Бургас да бъдат арестувани и екстрадирани у нас. От думите на Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа, че това не е вярно.

Пак наскоро лидерът на РЗС Яне Янев съобщи имената на трима прокурори, двама от тях действащи, за които твърди, че са прекратили умишлено дело срещу енергийната мафия през септември миналата година. По думите му върху тях е бил оказван натиск, имало данни и за подкупи.

Сигналът е срещу магистратите Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков. След среща с главния прокурор Сотир Цацаров, лидерът на РЗС и шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията във властта, обясни пред медиите пред кабинета на Цацаров, че в сигнала му срещу прокурорите става въпрос за трайна енергийна корупционна схема. Тя действала в периода 2004-2007 г. - по време на четирима енергийни министри.

„Един от посочените прокурори - Ненков е избран на случаен принцип. С нищо не е прекрачвал законодателството. Вторият – Тафров, не е избран на случаен принцип и е посочен директно. Той прекратява всичко (досъдебното производство), защото финансовата инспекция не намира нарушения. Ако имаме в момента някакви данни за длъжностни престъпления, нямаме никакви доказателства за взимане на подкупи”, категоричен бе Цацаров.

„Не е важно да реагираме бързо като пожарна команда, а законосъобразно. Ако някой се изказва пред кабинета на главния прокурор, не може с лека ръка да поставя върху прокурори факти. Който ги има, да даде доказателства”, отсече главният прокурор.

По жицата

Проверката на електроразпределителните дружества ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи. Това каза още Сотир Цацаров.

Към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика, обясни той. Първите данни от проверката ще съобщи зам. главният прокурор Камен Михов в началото на следващата седмица.

„Важно е не само как са формирани цени, но и какви задължения са имали електроразпределителните дружества по времето на приватизацията, но и какви са задълженията им към момента”, посочи Цацаров. Проверката за всяко електроразпределително дружество ще започне от момента, в който е приватизирано дружеството. По негови думи, ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление може да се стигне до търсене на персонална отговорност.

„Случаят с износа на ток започва като длъжностно престъпление, но след това минава в престъпление за умишлена безстопанственост. Има заключение на тройна експертиза, което доказва, че продажбата на ток за чужбина до 2007 г. е ставала чрез посредничеството на швейцарско дружество на занижени цени”, разкри Цацаров.

По искане на окръжния прокурор на Бургас от другата седмица се изпращат 7 прокурори от Върховна административна прокуратурата, който ще нищят случая „Дюнигейт”.

Прокурорите от ВАП ще помагат в Бургас по отношение на специфичната материя, свързана със строителство, устройствени планове за строителни режими и т.н. "Тоест, може да очаквате развитие, прокуратурата няма намерение да спре до сградата на общината", заяви Цацаров. На въпрос дали може да се очакват и други обвиняеми освен кмета и главния архитект на община Несебър, които бяха обвинени в понеделник.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти