Главният прокурор Сотир Цацаров очаква положителни оценки за прокуратурата в следващия доклад по мониторинговия механизъм и обяви умерен оптимизъм за това, какво ще пише в него за съдебната система.

Коментарът му идва след среща в Брюксел с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, посветена на изпълнението на препоръките от предишния доклад.

„Разбира се, никой не може да очаква, трябва да бъдем реалисти, че бихме стигнали до такива оценки, които в крайна сметка да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува”, коментира той. По думите му обаче въпреки всичко очаква обективни дейности, които държавнто обвинение и Висшия съдебен съвет са извършили да бъдат отчетени.

Цацаров допуска следващия доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас да бъде публикуван не през декември, както се очаква, а през януари.

По време на срещата му в Брюксел не са обсъждани конкретни дела с повишен обществен интерес. Цацаров обаче отрече да има забавяне на работата по някои от най-нашумелите случаи и съобщи, че до седмица ще има повдигнати обвинения за костинбродските бюлетини.