Няма унищожени доказателства по разследването на КТБ, заяви главният прокурор Сотир Цацаров ден след като екип на bTV откри срязани на шредер документи в контейнерите за боклук край Столичното следствие.

Документите бяха показани от следователя Бойко Атанасов.

Днес главният прокурор отиде на проверка в Столичното следствие. Срещата му със следователите продължи над два часа.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на Цацаров обаче намерените документи не са доказателства.

„В един електронен сайт видях начина, по който колегата Атанасов обследва контейнера пред ваша колежка... Разпоредих на градския прокурор незабавно да бъде извършена проверка. В 8:30 ч. негови заместници са извършили тази проверка. Категорично е становището от проверката, че на шредер са рязани работни копия на протоколи. Няма нито едно унищожено доказателство”.

Откритите в кофите документи по аферата КТБ можели да се извадят от търговския регистър.

Цацаров определи изхвърлянето на документи не като престъпление, а като организационна небрежност, "пълна глупост и безхаберие". Заради това щяло да има наказани.

Главният прокурор отрече и твърденията, че в обвинението е създадена „шпицкоманда” от определени хора, които да разследват знакови дела и да излизат с определени поръчкови решения срещу политици и бизнесмени.

Цацаров намекна, че изразът "шпицкоманда в прокуратурата" в събота е използвал и Цветан Василев в едно свое интервю. Такъв сега израз използва и Бойко Атанасов. Следователят обаче отрече да познава банкера, който в момента е в Белград.

Главният прокурор поиска и извинение от следовател Атанасов заради твърденията му, че е купил скъпи телефони на секретарките си.

На срещата нито един следовател не е подкрепил тезите на колегата си, който в серия интервюта обяви, че прокуратурата "държи на трупчета" дела срещу видни политици и бизнесмени, за да им оказва натиск.

Атанасов пък беше категоричен, че застава зад думите си и твърди, че всичко, което е говорил през последните дни пред медиите, е истина.

На този фон в секретното деловодство на Народното събрание беше внесен докладът на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ. Депутатите могат да го четат, без да го копират и разпространяват. Докладът е само в един екземпляр и е на английски език.