Държавата има идея за генерална реформа в Семейния кодекс. Проектът е на Министерство на правосъдието, а фокусът е върху тайната на осиновяването. Трябва ли законът да се промени така, че осиновените по-лесно да намират биологичните си родители, братята и сестрите си?

По официални данни от 2011 година до миналата година в България са осиновени над 2700 деца, което е около 700 годишно.

43 обаче са осиновените деца с увреждания за целия период.

В чужбина само през миналата година са осиновени над 400 българчета, като над 170 от тях са с особености в здравословното състояние или направо цели семейства от братя и сестри. Най-много деца – 155, са осиновени в САЩ, 88 - в Италия и 38 - във Франция. Трябва ли за всички като тях да отпадне тайната на осиновяването?

Хиляди българи търсят в социалните мрежи най-близките си роднини по кръв. Като Петя, която преди 30 години е оставила първото си дете за осиновяване.

„Не можах да се опълча на роднините...на тяхното мнение, че това дете не трябва да влиза в къщата, че за това дете не трябва никой да знае, нито приятели, нито близки”, споделя жената.

Красимира също търси детето си. В родилното са й казали, че е мъртво, но тя е убедена, че е дадено за осиновяване.

„Представям си, че е добре, че е отгледана добре...и се надявам да ме приеме. Тя трябва да знае, че аз не съм искала да я оставя. Просто ми я отнеха без моето съгласие”, разказва Красимира Михайлова.

От правосъдното министерство се надяват да преправят Семейния кодекс така, че да се облекчат съдебните процедура по тези дела и хората като Петя и Красимира да откриват близките си по-лесно.

„Има нужда да се търси начин за разработване на по-ефективна процедура, за да могат, разбира се, и децата, и родителите - контролирано и при нужда, да получават тази информация, свързана с осиновяването”, каза Милена Първанова от Министерство на правосъдието.

„Най-големият проблем е, че първо трябва да има политическа воля да се случи тази реформа. На този етап ние виждаме подкрепа от държавните институции”, коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

Амбицията на експертите е да внесат в парламента проекта за промяна на семейния кодекс най-късно до края на октомври.

Един съвет от експертите - ако искате да осиновите дете, не мислете какво ще ви даде то, идвайки във вашия дом. Мислете само за това, което може да му дадете вие.