Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъдил актуализиран вариант на проекта на Постановление на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус тази събота. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на постановлението, като изразиха определени резерви по отношение приложимостта му, съобщават от Българската стопанска камара.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на министъра на здравеопазването.

В хода на дискусията, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен е бил въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на постановление на МС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година - март 2019 г. спрямо март 2020 г., а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е било и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, беше възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Стопанката камара съобщава, че социалните партньори са единодушни по няколко ключови предложения и тези. Те са се съгласили,  че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави постановлението неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за малките и средните предприятия;

Партньорите са се разбрали: да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации; да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;

Постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

До обяд на 29 март, неделя, членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в постановлението, а в понеделник, 30 март, на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19