Трима одитори са обвинени от прокуратурата за безстопанственост по аферата „КТБ”, съобщи държавното обвинение в сряда, следвайки по-ранния анонс на главния прокурор Сотир Цацаров.

Привлечени са Снежанка Велева – Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на „КТБ“АД, избрана от Общото събрание на акционерите на „КТБ“АД, и Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД, отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на „КТБ“АД.

Снежанка Велева – Стефанова е обвинена за това, че в периода от 01.01.2009 г. до 20.06.2014 г. в гр. София, не е положила достатъчно грижи за възложената и работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на „Корпоративна търговска банка“ АД.

От това са последвали значителни щети за банката, изразяващи се в намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както  и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на „КТБ“ АД под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация, твърди обвинението.

Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.  

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени в това, че в периода  от началото на 2009 г. до 20.06.2014 г. в гр. София, умишлено са улеснили изпълнителните директори на „КТБ“АД -  Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.От това е последвало разпиляване на имуществото на „Корпоративна търговска банка“ АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на „КТБ“ АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Голева и Хаджигенов са действали в качеството си на отговорни одитори в различни  периоди и са  извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на „КТБ“АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения, установени в периода  2009 г. – 2014 г.,  не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите Голева и Хаджигенов са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на „КТБ“АД.

Мерките за неотклонение и на тримата са "подписка".

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”