Здравните власти у нас строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд. Двете жени в момента са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването във връзка с разпространението на новия коронавирус - 2019 – nCoV.

За щастие, по последна информация, тяхното здравословно състояние е добро и продължава да се подобрява, посочи министърът, цитиран от БТА.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че става въпрос за жена, завърнала се от Пекин, Китай, за която е установено наличието на метапневмовирус, което обяснява нейното състояние.

Другият случай е на жена от Тайланд, но рискът за нея е много по-малък, посочи той. Очакваме резултатите за нея да излязат скоро. Тя е от Добричка област. В Тайланд има регистрирани случаи на коронавурис, но до вчера само шест. Въпреки това с оглед превенция, жената е изолирана, тя от вчера е без температура, посочи Кунчев.

Има и още една жена, завръщаща се от провинция на Китай, която не е засегната от вируса. Тя е пътувала от Китай с полет през Доха, по време на който, само защото й се е скъсала маската, заявява на екипажа, че вече е заразена с коронавирус и иска помощ, посочи Кунчев.

Той помоли всички граждани да проявяват разбиране и спокойствие.

Създадена е координация между лечебните заведения, към които има инфекциозни отделения, както и инфекциозната болница в София как да реагират при условие, че има гражданин със съмнение, че има тази болест.

Осигурени са средства за закупуване на още три термокамери за летищата в София, Варна и Бургас. Поръчано е допълнително специално медицинско облекло, ръкавици и специални маски, които ще се ползват от медицинския персонал, който ще извърши съответното наблюдение и лечение, за които се съмняват, че имат такова заболявания, отбелязва Ананиев. По думите му оборудването ще пристигне до една седмица.