Ден на траур в девинското село Триград заради смъртта на 16-годишния Кристиян. Той изчезна, след като блъсна с автомобил петима туристи.

Вчера тялото на момчето беше открито близо до пещерата "Дяволското гърло" след двуседмично издирване.

Точно в 14 ч. днес селото замлъкна. Десетки отдадоха почит на Кристиян и го изпратиха в последния му път.

Атмосферата в селото беше изключително тъжна. Хората все още не вярват на случилото се. До последно се надяваха, че момчето ще се върне живо и здраво.

В малките часове на 9 юли, Кристиян блъска петима туристи, сред които и деца. Следите от инцидента още личат.

Органите на МВР, спасители и доброволци издирваха момчето в продължение на две седмици. Някои от тях са прeдполагали, че Кристиян може да е паднал от стръмна скала.

Ден след като акцията по неговото издирване приключи, баща му и негови роднини откриха тялото му в труднодостъпна местност, заради което се наложи алпинисти да вадят тялото му.

Кристиян е полетял от над 120 метра височина – вероятно още същата вечер, когато се е случил пътният инцидент на изхода на Триград.

Според криминалистите версиите за трагичната развръзка са две – Кристиян се е подхлъзнал и е паднал или се е самоубил. Жителите в Триград до последно имаха надежда, че той ще се върне жив и здрав.

Част от ранените при катастрофата туристи все още са на лечение в „Пирогов” и са простили на Кристиян.

Жителите в Триград алармират, че пътят е опасен за туристи заради липсата на тротоари. За да стигнат до пещерата Дяволското гърло, те трябва да се движат по пътното платно.

Отсечка е малко повече от километър, с много завои, без тротоари, без осветление. Много от туристите вървят по шосето, защото няма къде другаде и така поставят в опасност не само своя живот, а и този на другите.

Традиционният празник на Триград – Орфически мистерии, се отменя заради трагедията, съобщиха от Община Девин.

Той трябваше да се състои на 29 и 30 юли, а основна сцена на празненствата трябваше да бъде районът пред скалата, от която е паднал Кристиян.

Жителите призовават след този нещастен случай, отговорните институции да вземат мерки и най-накрая да бъде поставено осветление и тротоари по маршрута "Триград – Дяволското гърло", тъй като туристите, които минават оттам, са много.