Тежко болен пациент, с платени здравни вноски, се лекува в коридора. Големи столични болници отказват да го приемат.

Болничният коридор на болница „Св. Иван Рилски” е последната надежда за лечение на Марин, който страда от тежка форма на чернодробна цироза и Хепатит Б. 40-годишният мъж реши да остане анонимен, но се оплака, че три други столични болници му отказват прием.

„Просто всичко е пълно и записано. Най-накрая тука, една кушетка в коридора... Аз нямам избор да се чувствам, разбирате ли? Аз не можех да се движа, едвам ме докараха тука”, оплака се Марин пред bTV.

„При нас имаме листа на чакащи до месец юли, въпреки това преценихме, че пациентът трябва да бъде приет, дори и при тези условия”, коментира директорът на УМБАЛ „Св.Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Роднините му твърдят, че са върнати още на регистратурата на лечебните заведения, като не са пожелали да погледнат направлението от специалист, в него той е определен като спешен случай.

„Това, което констатира, е, че състоянието му е много критично и трябва спешно да бъде приет за лечение, в противен случай може да не оживее до края на седмицата”, обясни съпругата на пациента Ваня.

При проверка на bTV и от трите болниците отговориха, че такъв пациент не е постъпвал. „Не е преглеждан или регистриран като такъв”, потвърди и Ваня.

Лечебните заведения потвърдиха, че свободни места за планов прием няма. „Ето как има сериозно болен пациент, вероятно, ако се направи една проверка, едва ли всички са сериозно болни”, коментира Станимир Ха сърджиев, представител на неправителствена организация.

„Има много, които не се осигуряват здравно, и за тях се правят компромиси и ги приемат”, смята Марин.

След като в три столични болници не се намери легло за тежко болен пациент и той беше настанен в коридор, от Здравното министерство започват проверка по случая.