„Тренд”: Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот
50% посочват, че биха живели добре с месечен доход между 1000 и 2000 лв.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Тренд, изследване

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента, като 54% не очакват това да се промени в следващата една година.

Това показват данни от проучване на агенция „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа”. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 души между 3 и 12 ноември 2017 г.

Около една трета от българите нямат възможност да си купят и да консумират месо и месни продукти. Месото се оказва недостъпно за 35 на сто от анкетираните. Основно това са хората над 60 години и безработните.

1% от анкетираните пък отговарят, че нямат възможност да си купят дори хляб. Все пак, хлябът, се оказва най-достъпният хранителен продукт за българите.

Бюджетът на около 30% на българите не стига за шоколад, плодове и зеленчуци. Най-много, освен хляб, купуваме ориз, мляко яйца и захар.

Позитивна нагласа за промяна на стандарта си на живот декларират 21%, а само 16% смятат, че той ще се влоши.

Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Половината от анкетираните твърдят, че ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в София обаче желаният месечен доход е над 2500 лв.

Тренд, изследване

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките им. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

37% от анкетираните нямат доходи от трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

70% са посочили, че нямат спестени пари, спестявания има всеки пети българин – 20%.

Тренд, изследване

Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10 на сто от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Тренд, изследване

Според данните над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми. 

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре