Транспортна тапа по границата с Турция. След като съседите затвориха пунктовете си за една нощ заради смяна на компютърната система, стотици ТИР-ове и автобуси останаха с часове блокирани и от двете страни на границата. Тя вече е отворена. Опашката от камиони на наша страна обаче достигна около 3 км, а на турска страна - над 10.

Час преди полунощ Турция затвори границата си, заради планирана смяна на митническия софтуер. На метри от бариерата останаха стотици ТИР-ове, блокирани на плаца на Капитан Андреево.

За кратко време пред пункта се изви километрична опашка. И въпреки че Турция официално ни предупреди за седемчасовото затваряне на границата, много шофьори не отложиха курсовете си.

„Как да го отложа. Къде да идем, за да го отложа. Значи има срок, доставка има, има ред други работи, разрешителните изтичат”, обяснява положението си Иван Николов – шофьор.

Все пак съседите ни оставиха една отворена врата, през която при необходимост да преминават представители на хуманитарните мисии и дипломати.

Принудителният престой носи големи загуби не само за превозвачите, но и за производителите и от двете страни на границата, защото стоките закъсняха с часове.

Компютърната система на Капъкуле отдавна създава проблеми при трафика. През последните месеци компютрите на турския граничен пункт блокираха нееднократно за час-два, което образуваше километрични опашки от ТИР-ове и от двете страни на границата. Но никога пунктът не е спирал работа за 7 часа, колкото бе предвидено за смяната на митническия софтуер.