Трайчо Трайков за разследването срещу него: Разкази на свидетели и съчинения по картинки
Това, че имаме оборудване за 300 млн. евро и че общо са вложени 3 млрд. лв. в този проект, не означава, че след тях трябва да изхвърлим още 20 млрд., коментира бившият енергиен министър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Трайчо Трайков
Снимка: bTV

Особено интересно е какви са мотивите, с които съдът отказва да гледа делото по същество – съдът казва в моя случай , че не е ясно какво престъпление е извършено, с какви действия и не е ясно какво е трябвало да направя, за да защитя държавния интерес, коментира в „Лице в лице” бившият министър на икономиката в кабинета „Борисов 1” Трайчо Трайков.

Разследването, по думите му, е по разкази на свидетели и съчинения по картинки, а евентуално той самият ще бъде разпитан, ако делото влезе в съда.

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайков и ДянковСлед приключването на процедурата обаче делото може да се гледа от друг съд – Специализирания наказателен

Делото е свързано с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г. При повдигането на обвиненията в началото на годината от прокуратурата обясниха, че държавата е ощетена с близо 21 млн. лв.

„Винаги съм действал в интерес на държавата, не съм на правил нито нищо неморално, нито незаконно. А и как нещо може да е неморално, но законно – директният извод е,че нещо не е наред със закона”, добави той.

Трайков коментира вариантите пред прокуратурата – да се съобрази със съда, да внесе делото отново – но този път пред Специализирания съд, или да държи разследването неограничено време.

По думите му прокуратурата казва за него, че давайки разрешение Агенцията за приватизацията да извърши определена процедура, той е можел да види в бъдещето на каква цена ще се продаде на борсата активът и че тази цена няма да се хареса на държавното обвинение.

„ С днешна дата и от днешна гледана точка, както и тогава, смятам, че съм направил най-доброто, което е зависело от мен, защото не всичко зависи от един човек”, посочи Трайков.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма коментира и бъдещето проекта за АЕЦ „Белене”.

„Очаквам от доклада (на БАН –б.ред.) да стане ясно, че и дори учените в БАН констатират, че няма как този проект да е жизнеспособен”, каза Трайков.

„Няма нито един сериозен анализ който да го е доказал… С изключение на един анализ от началото (на проекта), според който през 2011 г., ако няма АЕЦ „Белене”,  ще се върнем в каменната ера заради липса на ток.

Това, че имаме оборудване за 300 млн. евро и че общо са вложени 3 млрд. лв. в този проект, не означава, че след тях трябва да изхвърлим още 20 млрд. Постоянно се появяват нови разходи – сега например с оглед на нарасналите терористични заплахи трябва да се влага по 1 млрд. на ядрена централа. Периодът на живот на една централа е 60 години, а грижата за отработените отпадъци – 10 – 20 хил. години”, посочи той.

„Смятам че България няма нужда от нова ядрена мощност. Днес беше представен много сериозен анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в които има компютърно моделиране на енергетиката у нас до 2050 г. Няма вариант, при който имаме нужда от нова ядрена централа, нито вариант, при който електроенергията да е продаваема. За да с случи това, трябва някой да помогне. И този някой е държавата”, коментира още той.

Вижте още във видеото:  

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре