Трайчо Трайков: По-ниската цена на билета няма да реши проблема с мръсния въздух
Горенето на гуми, дрехи и стара дограма е проблем, но това са по-изолирани случаи, смята общинският съветник
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    3
Комисия по околна среда - СОС
Снимка: Ладислав Цветков

Общинският съветник Трайчо Трайков не мисли, че по-ниската цена на билета за градския транспорт в дните, когато въздухът в София е силно замърсен, ще реши проблема с мръсния въздух.

Това го показва и опитът на други градове, които са опитвали тези решения, посочи Трайков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него проблемът няма да се реши и чрез ограничаване на движението в центъра на автомобилите с четни или нечетни номера.

Зелен билет и строг контрол на горивата за отопление – как ще борим мръсния въздухМиналата седмица в bTV Новините отново ви показахме репортажи за високото замърсяване на въздуха в столицата

„Това е архаично решение, от 50-те години на миналия век. Не е практично и се оказва, че трудно може да бъде контролирано”, смята Трайков.

Според него системното решение е да има действителен контрол върху нивото на замърсяването от индивидуалните автомобили и притежаването на замърсяващ автомобил просто да бъде икономически неизгодно.

Граждани са недоволни от мерките за мръсния въздух, били само за центъраСпоред местните хора причината за замърсяването на „Красна поляна” и днес е отоплението на твърдо гориво и по-конкретно – това, което идва от Виетнамските общежития

„Има технически начини това да стане. Има възможност да се разположат сензори, които да измерват замърсяването на всяка отделна кола, както си минава по улицата. Това може да бъде свързано със системата на КАТ, както например с измерването на скоростта, и автомобилите да бъдат санционирани”, обясни общинският съветник.

Разследване на bTV: Стара дограма се продава за огрев в СофияТърговци получават дограмите безплатно от фирми, които предпочитат да не плащат за изхвърлянето им

Горенето на гуми, дрехи и стара дограма е проблем, но това са по-изолирани случаи, смята Трайков. По-голямата част идва от горене на въглища и мокра дървесина, които се използват в по-голям обем, подчерта той.

По думите ми идеята за газ за социално слаби в момента е непрактично решение. „Хората, които имат нужда от енергийно подпомагане, обикновено не са газифицирани. Не е евтино да се мине на газ, не е и особено евтино да се потребява газ”, отбеляза Трайков.

  • 7
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре