Очевидно няма да бъде пропусната нито една възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди във всички посоки. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му това поставя проекта в една група с КТБ.

„Желанието да се крадат милиарди без видим ефект за хората ги обединява”, отбеляза Трайков.

Според него притесненията около „Белене” са „дали след тези 3 милиарда няма да изхвърчат още 30”.

„Колкото и да е голяма сумата от 3 милиарда, тя е 10-15% от общата, която е необходима, за да бъде завършено това приключение, изтъкна Трайков.

По думите му последните изчисления за финалната сума за „Белене” са за 10-11 млрд. евро.

На въпрос за оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение и което Румен Овчаров алармира, че се съхранява при абсурдни условия , Трайков коментира, че това не е най-същественият въпрос. „Когато притежаваш нещо, което не ти е необходимо, това, което трябва да те занимава, е как да го продадеш, а не как да го съхраняваш”, отбеляза той.

„Никога няма да чуете числа от хората, които защитават проекта – нито колко ще струва, нито колко ще струва електроенергията. А електроенергията ще е възможно най-скъпата от всяка нова мощност, която се въведе в България”, каза бившият енергиен министър.

Според него тя вероятно би била 200 лв. на мегаватчас.

Според него най-добрият момент за преговори за оборудването е бил изпуснат, а той е бил, преди да платим парите, за да можем да използваме интереса на руските партньори.

„Още повече в сегашната ситуация, когато финансовото положение на „Росатом” е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за проектите в чужбина и биха имали интерес да го използват”, каза Трайков.

По думите му оборудването трябва да бъде вложено в проект, който не е в България.