Появиха се нови случаи на българи, които са подсъдими в Гърция за трафик на хора, след като са продали автомобилите си. Проблема, за който bTV разказа в поредица от репортажи, ще обсъдят утре нашите институции на среща при омбудсмана. 

В края на 2013 г. Димитър Попов от Пловдив продава колата си. 3 години по-късно тя е спряна в Гърция за проверка, а шофьорът ѝ се оказва без „Гражданска отговорност”.

Снимка: btvnovinite.bg

Гръцкият съд обаче наказва стария собственик.

„Трябва да заплатя около 260 евро. И най-интересното беше, че пишеше, че в мое присъствие се е гледало делото, аз в Гърция не съм ходил”, разказа Димитър Попов.

Той е решил да не плаща глобата и да не ходи в южната ни съседка. „Няма нужда да спонсорирам Гърция”, категоричен е Димитър.

Пред съда в Гърция ще трябва да застане след месец и Маргарита Стамова от София. През 2011 г. тя продава колата си на мъж от Враца, но той не я пререгистрира в КАТ. 2 години по-късно автомобилът е хванат с мигранти в Гърция, а Маргарита става подсъдима за подпомагане на превоза им.

Снимка: btvnovinite.bg

„На бежанец съм получавала пари. Нито ги познавам хората, нито този район в Гърция”, подчертава тя.

Новият собственик на автомобила живее във врачанското село Бутан. Твърди, че отдавна не е негов. „Продадох го, някакви циганчета го взеха”, каза Адриян Буджански, който допълва, че никой не го е търсил за нищо.

Маргарита се готви за делото, живеейки в страх. „Страшно ми звучи, защото имам две деца и сама си ги гледам и ми притеснено. И това ми минава като мисъл – изведнъж, ако дойдат и ме затворят”, призна тя.