Полицията започва първа по рода си в страната операция „24 часа контрол на скоростта“. На 29 и 30 октомври в цяла България ще има "тотален и постоянен контрол" на скоростта на движение на автомобили по пътищата, съобщи  МВР.

Допълнителни екипи на КАТ ще осъществяват абсолютно цялостен контрол през цялото денонощие, категорични са от вътрешното министерство.

Операцията стартира в 10.00 ч. на 29-и и ще продължи до 10.00 ч. на 30 октомври. Само за няколко часа на територията на София са съставени близо 70 акта, което е много за територията на столицата. Най-сериозният случай е на превишена скорост с 50 км над ограничението.

Още в първите часове на акцията екипът нa bTV засича рекорд. Вместо с разрешените 50, дамата зад волана кара с 94 километра в час на входа на София. Сред първите нарушители във Варна пък е кметът на Девня Атанас Кузев. Признава, че и преди е карал с повече от допустимото и е бил санкциониран.

От КАТ признават, че по-честите проверки и по-високите глоби дисциплинират шофьорите. А високата скорост е причина за най-тежките катастрофи.

"30 до 40% от водачите нарушават грубо правилата за движение и благодарение на тях се случват тежките инциденти. Тази година ще приключим с доста над 600 загинали", обясни Антон Антонов от "Пътна полиция".

В последните месеци има бум на катастрофи и стотици загинали. Една от причините е в премахването на мобилните камери. Ето защо от МВР предлагат парламентът да преправи закона и да ги върне на пътя, за да ограничи и скоростта, и броя на инцидентите.

Местата за контрол ще са не само първокласните пътища, но и улиците в малките населени места и районите около детските градини, училищата и болниците. Росен Рапчев от  Сектор "Контрол на пътното движение" в Главната дирекция "Охранителна полиция" заяви пред БНР, че водачите на автомобили ще бъдат обстойно проверявани за документи и употреба на алкохол. На проверки ще подлежат и пътниците.

Това не е предупреждение, а напротив – искаме гражданите да са напълно съпричастни с този голям проблем, който е наистина бич за обществото. Допълнителни екипи ще имаме, които ще осъществяват абсолютно цялостен контрол през цялото денонощие, непрекъснато, добави Рапчев.

Акцията се прилага успешно в някои водещи европейски държави, сред които Германия. От полицейските анализи става ясно, че голям дял от тежките пътни инциденти със загинали и ранени на пътя се дължи на превишената или несъобразената с пътните условия скорост.  Подобна е ситуацията и в останалите държави от Европейския съюз.

От 17 октомври на електронен адрес [email protected] гражданите могат да подават  предложения за местата за извършване на контрол на скоростта. Събраната информация ще бъде анализирана от териториалните структури на "Пътна полиция" и такива места ще бъдат включвани като точки за контрол.