Тони Златков: Страхът и шокът няма да изчезнат цял живот
Бащата на отвлечения Адриан разказа, че е хвърлил в чанта през мост, както му наредили похитителите. Късно вечерта след отвличането пък бил поканен от Бойко Борисов в дома му, за да го запознае със случая
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    1
Тони Златков
Снимка: bTV

Страхът и шокът, за съжаление, няма да изчезнат цял живот – това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV бизнесменът Тони Златков, чийто син – 25-годишният Адриан, беше отвлечен в края на август и освободен след плащането на откуп.

- Тони Златков разказа, че е събирал парите няколко дни, а след това ги е хвърлил в чанта през мост, както му наредили похитителите.

- Комуникацията с тях протичала с „възпитани“ есемеси, без заплахи за здравето на Адриан.

- За много неща Златков не пожела да навлиза в детайли, тъй като те са „неправилна и опасна зона, която не би трябвало да коментирам“.

- Късно вечерта след отвличането пък бил поканен от Бойко Борисов в дома му, за да го запознае със случая.

- Златков смята себе си за един от средните хора в държавата и никога не се е движил с охрана. Досега.

Адриан

„Възстановяваме се постепенно след огромния шок. Всичко е добре, тъй като приключи. И Адриан постепенно се възстановява“, каза гостът. Засега семейството не вижда нужда младият мъж да получава специални грижи или да разговаря с психолози, но „бъдещето ще покаже“.

Когато се прибра, той „беше много дезориентиран и страшно стресиран. То е естествено – няма човек, който да понесе такова нещо спокойно“, каза баща му.

„Адриан е добър, нормален млад човек, който е тръгнал по своя път за развитие в кариерата. Той е изключително силен и уравновесен, но никога не е изпадал в каквато и да е критична или стресова ситуация, така че не знаехме как ще реагира и ще понесе всичко това“, добави той.

Златков не можа да разкаже много за дните, в които Адриан е бил в плен, защото все още гледат да не го връщат към това изживяване. По думите му обаче, докато бил в плен, Адриан постоянно мислел какво ще се случи, как ще протекат нещата, защото точно той е похитен.

Полицията вече е разговаряла с младия мъж, но той не е имал кой знае какви данни,който да им даде.

Тони Златков
Снимка: bTV

Отвличането

„15 минути след като тръгна за работа, тръгнах и аз, и на около 500 метра от нашия дом видях колата, оставена по странен начин, отворена. Изключително много се притесних. Първо, знам, че не би спрял така – по средата на пътя, тъй като спазва правилата. Когато видях, че е колата е отворена, помислих, че може да му е станало лошо. Огледах, не го намерих, започнах да мисля, че нещо лошо е станало“, разказа Златков.

Той опитал да се свърже със сина си по телефона, но той бил в колата, затова Златков се притеснил още повече.

Около 10-ина минути след намирането на колата се обадил на спешния телефон 112.

„От там МВР започна работа“, разказа гостът.

Експертите ги консултирали и запознали с други такива случаи и как са протекли. Златков не е изолирал полицията от случая, „не мисля, че някой би могъл в такава ситуация“.

Вече е ясно, че нападателите са имитирали полицейска акция, били са с маски.

Колата на похитителите – запалена и бутната в дере в ПанчаревоСигналът за горящия автомобил е подаден 30 минути преди Тони Златков да съобщи в полицията, че синът му е отвлечен

Адриан не е държан в условия като жертвите на „Наглите“ – „бил е в недобра атмосфера, но не чак такава“, каза Златков.

Похитителите

В деня след изчезването на Адриан – 31 август, Тони Златков получил есемес, че синът му е отвлечен.

Цялата комуникация с похитителите протекла чрез есемеси на неговия личен телефон. Златков няма представа дали службите са я следили.

Не е имало заплахи за живота и здравето на сина му, „мисля, че избягваха допълнително да драматизират“, каза Златков.

По думите му стилът на есемесите бил „възпитан“.

Похитителите на Адриан – хора със солиден криминален опитВъзражда ли се бандата на „Наглите”?

„Спазиха всичко, което обещаха, за което, колкото и странно да звучи, им благодаря“, добави той.

Гостът не пожела да влезе в детайли за преговорите, за съдържанието на есемесите, колко пари са поискани.  „Детайлите са неправилна и опасна зона, която не би трябвало да коментирам“, каза той.

Тони Златков
Снимка: bTV

Откупът

Златков платил откупа за сина си, както му наредили похитителите – сложил парите в чанта, каквато му казали, и ги хвърлил през моста, който му посочили.

Направил го лично. Не мисли, че е бил проследен от полицията, дори сам помолил полицаите да не го правят.

Не се притеснявал, че при предаването на откупа похитителите може да отвлекат него.

За събирането сумата, което отнело 4 – 5 дни, помогнали приятели и партньори. Похитителите имали изисквания какви да са банкнотите.

Разпилени фалшиви долари на пътя, където беше изоставена колата на отвлечения Адриан (СНИМКИ)От МВР заявиха, че са реквизит на филмова продукция, но не уточниха коя

Семейството

„Всички бяха много стресирани – не сме спали, не сме се хранили, преживявахме най-големия кошмар в нашия живот“, сподели Златков.

По думите му до този момент не е имало заплахи срещу него или семейството му и те никога не са имали охрана.

„Не смятам, че съм бизнесмен на толкова високо ниво. Смятам, че съм един от средните хора в държавата, не смятам, че бизнесът ми е застрашавал някого, че някой да иска да ми навреди“, каза Златков.

Той посочи, че в неговия бизнес няма толкова сериозно разчистване на сметки.

Помолен да коментира палежите в автокъщата му по-рано тази година, той каза, че е имал подозрение, че зад тях стои длъжник, но „там органите на реда разследват и съм сигурен, че ще стигнат до истината“.

Палежът в автокъщата на Тони Златков явно е бил предупреждениеТова коментира бизнесмен, който е бил заподозрян за палежа. По думите му Златев изнудва хората, а сега дължи пари на някого и „затова му се случва това нещо“

Обмислял обаче дали палежите е можело да са част от подготовката на отвличането, за да се насочи издирването на похитителите в друга посока.

Тони Златков
Снимка: bTV

„Никога не съм си и помислял, че може някой да ми отмъщава чрез отвличането на Адриан заради някакви мои остри бизнес действия, каквото аз на практика нямам“, каза още Златков.

Той посочи, че е категорично сигурен, че зад отвличането на сина му не стоят хора от приятелския му кръг, каквито спекулации имало.

Винаги съм смятал, че България е добра държава за развитие, въпреки приказките на хората. Убеждавал съм и много млади, че тук има по-добра почва за развитие. Засега не сме обсъждали дали ще продължаваме бизнеса тук или ще заминем в чужбина, все пак са минали само няколко дни, каза Златков.

„Страхът и шокът, за съжаление, няма да изчезнат цял живот“, добави той и посочи, че вече имат охрана.

Тони Златков отказва да съдейства на полицията във връзка с отвличането на сина муИменно поради тази причина не било установено с категоричност къде е бил оставен откупът

Действията на службите

Тони Златков смята, че служителите на МВР са действали изключително добре. На 50-ата минута след отвличането вече имало два щаба, които работили по случая, разказа той и посочи, че е впечатлен от действията им.

Гостът благодари на полицаите за цялото съчувствие и съдействие, което получили от тях. „Изключително се издигнаха в очите ми – противно на общото мнение, че нищо не правят, видях, че не е така“, каза той.

Бизнесменът благодари и на Бойко Борисов, който късно вечерта в деня на отвличането го поканил в дома си, за да се запознае със случая. „Там видях сформиран много сериозен щаб от висши полицаи“, посочи гостът.

Премиерът изразил съчувствие и го уверил, че институциите ще бъдат на мястото си.

Златков вярва, че отвличането ще бъде разкрито.

  • 0
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре