Злоупотребите на местни управници като тези в Ботевград и Ракитово са аргументи срещу децентрализацията и увеличаването на правомощията на местната власт, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Той съобщи, че след разследванията на bTV и по двата случая са започнали проверки.

Община Ракитово трябва да плаща близо 800 000 лв. обезщетение по два договора за ремонт на обществената баня, сключени от бившата кметица.

В Ботевград пък са платени 1,3 млн. лв. за извозване на пръст от регионалното депо за отпадъци на разстояние от 10 км, въпреки че двете места са едва на 500 м едно от друго.

„Ако всичко в Ботевград е така, както изглежда, сумата от 1,3 млн. лв. ще бъде платена от общинския бюджет и ще бъде за сметка на данъкоплатците”, подчерта Дончев. Според него, ако има допусната грешка, в конкретния случай първият виновен е надзорният орган, одобрил проекта, но възложителят в лицето на общината и кмета Георги Георгиев също носи отговорност.

Георгиев носи персонална отговорност за няколко нарушения и по груби изчисления на председателя на Сметната палата трябва да плаща глоби в размер на около 10 000 лв.

„Реално преди години положихме специални усилия контролът на обществените поръчки да бъде предварителен – да хващаме грешките, преди да са се случили”, обясни Дончев.

Вицепремиерът обяви още, че новият Закон за общесътвените поръчки вече е готов като текст. „Трябва да транспонираме евродирективите до април 2016 г., но амбицията ни е да влезе в сила от началото на следващата година. Старият закон прилича на дреха, която е толкова кърпена, че не е ясно каква е била първоначалната кройка и цвят. Новият текст ще бъде толкова прост, колкото може да бъде – ще се прилага интуитивно”, коментира още Дончев и подчерта, че един закон сам по себе си не може да гарантира, че ще се изпълнява безупречно.

„Който възлага, трябва да прецени. Не заклеймявайте процедурата „най-ниска цена”, защото тя често е гаранция за изключване на порочни практики. Винаги стигаме до отговорността на изпълнителя и възложителя”, посочи Томислав Дончев.

Най-висока цена за активите на КТБ

„Към активите на КТБ има интерес – както деклариран, така и недеклариран, от различни страни. Ако има продажба на активи, тя трябва да се случва на най-високи цени”, увери вицепремиерът. Така той отговори на предупреждението на бившия изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров, че банката ще бъде национализирана и препродадена „на когото трябва за колкото трябва”, имайки предвид депутата от ДПС Делян Пеевски и хора около ДПС.

„Държавата във всичките й функции и институции ще си свърши работата – ако някой е допуснал, че в България няма държава, е направил грешка”, коментира Томислав Дончев.

Той обясни намесата на държавата в сделката за „Виваком” и още пет компании за символичната цена от 1 евро заради дългове от 900 млн. лв. „Нещата са прости – говорим за сделки между компании, където теоретично държавата няма място, но практически държавата трябва да си върне парите, с които изплати гарантираните депозити в КТБ и държавата ще направи всичко възможно това да се случи”, увери Дончев.

„Държавата не е полезно да говори много. Не можете да очаквате да споделя всичко, което знам – не е редно плановете и намеренията на държавата да бъдат оповестявани в рамките на уважаваното ви предаване”, обясни още вицепремиерът.

Гърция няма да наложи данъка от 26%

Томислав Дончев изрази категорично убеждение, че данъкът от 26% за сделки с български фирми няма да бъде въведен в Гърция.

„Трябва да разделим емоционалната реакция от практическата реализация на 26% данък в Гърция. По-големият въпрос е друг – не става дума за проблем между Гърция и България, а за фундаментално грешно решение в Европа за местен протекционизъм”, подчерта той.

„България не стои безучастна – ЕК е сезирана. Този данък няма да работи. Ако се прилага, което не мога да допусна, че ще се случи, ще загубим около 800 млн. лв. – представителите на гръцкия бизнес в България реагираха първи срещу това. ЕС предполага спазването на общи правила и едно от тях е премахването на каквито и да било форми на протекционизъм”, припомни Томислав Дончев.