„Това вероятно е единственото възможно коалиционно взаимодействие в рамките на този парламент. Това не е каприз. Това не е хрумване. Това е единственото възможно взаимодействие”. Това обяви в предаването „120 минути” Томислав Дончев от ГЕРБ по повод преговорите между неговата партия и Обединените патриоти за съставяне на правителство.

Той призна, че тези преговори са по-трудни от предходните – през 2014 г. „Позициите на партиите са много по-трудно сглобими и тук в много по-голяма степен се наложи да се задейства технологията на компромиса”, уточни той.

По думите му алтернатива на коалицията между ГЕРБ и Патриотите няма след последните парламентарни избори.

Дончев потвърди, че най-трудни са били преговорите за размера на минималната пенсия. Според него поисканата от патриотите минимална пенсия от 300 лв. би означавало да се скъса със съществуващия пенсионен модел, в който има някаква логика.

Заплатите на учителите обаче ще се удвоят в рамките на предстоящия 4-годишен мандат, обещават бъдещите управляващи.

Относно промяната на избирателната система – въвеждането на мажоритарен вот и въпроса с гласуването на българите в чужбина, Дончев каза, че това е въпроса на бъдещ задълбочен парламентарен дебат. Той смята, че ще е добре нови изборни правила да бъдат гласувани 1 – 2 години преди следващите избори, а не няколко месеца преди вота, както често се случва през последните години.

Относно шоковото поскъпване на природния газ с близо 30% от началото на април, което доведе до скок в цените на парното и топлата вода, Дончев обяви, че има ресурс да бъде овладян скок на цените през есента.

Той беше категоричен, че с Обединените патриоти не са обсъждани министерски кресла и кандидатура за български еврокомисар.