Томислав Дончев е вероятният нов социален министър. ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов събира парламентарна подкрепа за евентуална номинация на Томислав Дончев за поста.

На среща с ГЕРБ днес са били Реформаторският блок и Патриотичният фронт, предаде репортер на bTV.

От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача все пак да направим едни политически консултации с партиите, които формират мнозинството как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев. Това каза след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов обясни, че колегите му са дали изцяло подкрепата си за подобно предложение, но решаваща е ролята на премиера, който трябва да направи съответното предложение в съответния ден – днес или другата седмица.

"Необходимо е разбира се и съгласието на самия Томислав Дончев. Имаме политическа подкрепа от всичките парламентарни групи, с които формираме мнозинството”, заяви Цветанов. Той обясни, че на срещата още е било обсъждано и ветото на президента и Изборния кодекс. „Обсъждахме само предложенията на ГЕРБ и РБ. Нямаме още окончателно становище”, допълни лаконично Цветанов.

ДПС няма да подкрепи в пленарна зала кандидатурата на Томислав Дончев
за министър на труда и социалната политика, заяви пред журналисти депутатът от ДПС Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС.

„Още от създаването на това правителство сме заявили, че сме опозиция на това управление, заради формулата му. Изборът на министри и бюджетът са онези важни проекти, които прокарват границата между управление и опозиция. Ние няма да подкрепим каквато и да е персонална промяна в този кабинет”, обясни Адемов.

Според него Томислав Дончев не е от изявените експерти в социалната политика. „Това не означава, че той не може да бъде добър министър на труда и социалната политика, което не означава, че той не може да бъде добър министър, ако изгради добър екип. Трима от четиримата зам.-министри и началника на кабинета на Ивайло Калфин са освободени към днешна дата. Ако няма сериозна експертна подкрепа, Дончев няма как да постигне дори резултатите от Ивайло Калфин”, предрече Адемов.

Той коментира, че не става дума само за управлението на Министерство на социалната политика, а за цялостната политика на кабинета, защото министърът е пряко отговорен за изпълнението на политиката, която се прави от МС.

„При положение, че мнозинството всеки ден генерира кризи, няма как да се говори за стабилно управление. Политиките във всеки един от секторите са зависими от прищевките на едната или другата част от управляващото мнозинство”, заяви още Адемов.

БСП не подкрепя кандидатурата на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика. Това стана ясно от думите на депутатите от левицата Таско Ерменков и Жельо Бойчев цитирани от БГНЕС.

БСП не подкрепя правителството на Бойко Борисов, за да подкрепя и неговите министри, категоричен бе Ерменков.

От своя страна Жельо Бойчев смята, че сме свидетели на поредната управленска и кадрова криза в това правителство. „Явно Борисов има универсални министри, като Кунева, сега и Томислав Дончев. Последният път, когато Томислав Дончев беше предлаган за министър на финансите, правителството падна. Нещо ми напомня, че сме в подобна ситуация и сега.

Не може да подкрепим правителство, което провежда такъв тип социална политика”, посочи Бойчев. Той заяви, че БСП няма да дава никаква подкрепа за това правителство. Всеки ден от работата на това правителство е вреден за страната, смята още депутатът от левицата.

Радан Кънев обясни, че никой не е търсил подкрепа на ДСБ за Дончев.

„Непотърсена подкрепа не се дава в политиката. Докато не бъде потърсена, няма какво да коментирам, ако бъде потърсена, ще вземем политическо решение”, каза Кънев.

Найден Зеленогорски, отказа коментар преди премиерът да обяви коя е кандидатурата за нов министър на труда и социалната политика.

На 10 май АБВ се оттегли от управлението на страната, а вицепремиерът Ивайло Калфин подаде оставка като вицепремиер и социален министър и напусна кабинета. Оставката му беше светкавично приета от премиера Бойко Борисов.

По-късно от ГЕРБ не пропуснаха да посочат, че реформите на Калфин е нямало да се случат без парламентарната им подкрепа.