Министърът на образованието и науката проф дпн Тодор Танев съобщи, че ще се закриват училищата, в които има голямо разминаване между реалния брой ученици и установената норма в студиото на „Лице в Лице” по bTV.

„Има закони в тази страна и аз ги спазвам”, допълни министърът. По думите на Танев, не бива и не може да се очаква държавните субсидии да са достатъчни - трябва частният сектор и местната власт да помогнат.

Професорът е наредил проверка на всички регионални инспекторати до началото на септември да изяснят точния брой на записаните ученици, за да се придобие точна представа колко са „мъртвите души” в образователната система.

Във връзка със вакантното място на ръководител на фонд „Научни изследвания”, министър Танев обяви, че в понеделник ще бъде гласувано кой да заеме длъжността. Стана ясно, че най-вероятно това ще бъде Геновева Ажечева – доскорошен ръководител на дирекция „Наука” към МОН.

По думите на професора, избирането на запълването на вакантната позиция във Фонда, е ключова стъпка към преодоляването на проблемите в институцията.

Професорът отрече обвиненията да е източвал Фонд „Научни изследвания”, отправени от проф. Лъчезар Аврамов по негов адрес.

Министър Танев коментира, че реформата в професионалното образование, която е започната, цели да е връзката между средното и висшето образование. Според него тя ще произвежда кадри според нуждите на пазара на труда.

На въпрос за политическите разногласия между ГЕРБ и Реформаторския блок, Танев отговори, че той е фокусиран върху започнатата реформа в образованието.