Според мен няма близко решение за конфликта в Сирия. Това каза Тодор Тагарев,  бивш военен министър, в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Нито Русия има желание да разговаря със САЩ, Франция и Великобритания, нито пък тези страни могат да направят нещо когато Русия е на място в Сирия”, поясни още Тагарев.

По думите му руснаците нямат „благословия” от САЩ за въздушните удари в страната. „Днес стана ясно, че американските служби са имали информация, че руските сили в Сирия се увеличават и са предполагали нещо такова, но няма съгласуване”, допълни още Тагарев.

„Една или две от десет атаки са срещу цели на „Ислямска държава”, всички други са срещу умерената опозиция”, поясни бившият министър. По думите му Владимир Путин не криел, че неговата цел е да укрепи на власт легитимното, според него, управление на Сирия. „При тези цели няма как да има единомислие между партньорите на великите сили извън Близкия Изток”, допълни Тагарев.

„Русия е решила, че Башар Асад е нейният човек и страната работи, за да остане той на власт, а Русия да запази влиянието си там”, каза Тагарев. Според него Москва приема умерената опозиция, подкрепена от Запада, за истинския враг, а не „Ислямска държава”.

Чужди самолети да охраняват българското небе

Ние имаме боеспособна армия, най-голямото притеснение беше за близкото бъдеще на ВВС и изтребителната авиация, поясни Тагарев.

Според него до оставката на ген. Румен Радев се стигна след многократното съкращаване на бюджета за отбрана. „Няма как да бъде намерен евтино решение на този проблем, а след договора с Полша имаме само краткосрочно такова”.

Тагарев определи изказването на лидерът на БСП Михаил Миков, че ремонтирането на самолетите МиГ е „сценка за харченето на едни пари”, като „търсене на предизборен ефект”.