Тодор Йорданов от Враца е починал от исхемична болест на сърцето. Това показа петорната медицинска експертиза, научи bTV.

Двамата братя Дамянови, с които се спречка Тодор, в момента са с обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди, което предвижда дълги години затвор.

Въпросът е дали в съда може да се докаже умишлено убийство при положение, че фактите от днешната експертизата сочат друго.

Напрежението във Враца е високо. По-лекото първоначално обвинение вече стана повод за бунт във Враца.

Според приложените към експертизата данни Тодор е започнал да посещава кардиолог още от пролетта на 2014-та година. „От трите ни посещения при кардиолози никой от тях не е използвал думата заболяване никога, при тях всичко е в процес на израстването, от преумората”, твърди Ивайло Йорданов, брат на Тодор.

Снимка: bTV

Пак според експертизата, освен че се е оплаквал от сърдечна аритмия, 18-годишният Тодор е боледувал от кардиомиопатия, която е била наследствена и хронична. А причината за смъртта е ритъмно нарушение, провокирано от болестта и довело до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Експертите са категорични и че установените по тялото травми не могат и не са довели смърт. Но и на това близките не вярват.

„Е, сега виждам един човек там, вероятно има някаква болест, аз ще отида и ще го пребия, и той умре, аз ще се измъкна, защото той е имал болест”, допълни Ивайло.

Близките на момчето със сигурност ще оспорват експертизата.

„Аз съм казала, че Господ бави, ма не забравя, и те имат деца, един ден може и с техните деца да се случи така, това не е държава за мене”, каза Траяна, баба на покойния Тодор.

Обвинението също трябва да реши ще се иска ли събирането на нови доказателства, нова експертиза или случаят ще влезе в съда в този вид. Прокурорите, ангажирани със случая - отказват коментар.

Според магистрати от Върховния съд и Върховната прокуратура обаче, с тази експертиза сегашното обвинение за умишлено убийство няма да издържи в съда.

Подробности от експертизата

В заключението на документа се казва, че са установени травматични увреждания по тялото, но „с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдание“.

Установени са „категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия)“, се казва в документа.

„Причината за смъртта на Тодоров е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход“.

Според експертизата при описаните болестни изменения в сърдечния мускул „смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве“.

Не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества.

Вижте цялата експертиза тук:

18-годишният младеж почина след бой с двама мъже – братята Иван и Десислав Дамянови, на пешеходна пътека в центъра на Враца. До боя се стигнало след спор за предимство.

Единият мъж е държал Тодор, докато вторият му е нанасял побой. Впоследствие се оказа, че младежът пък имал бокс.

Появи се и видео, на което се вижда, че момчето стои на краката си и в един момент се свлича на земята.

Прокуратурата повдигна обвинение на двамата братя, че вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда по непредпазливост са причинили и смъртта на младежа.

Във Враца започнаха протести срещу насилието.

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати в града екип от Върховна касационна прокуратура, който да провери работата на местните прокурори по случая.

Обвинението на двамата заподозрени беше променено в съучастие в предумишлено убийство по хулигански подбуди. Те обаче бяха пуснати под домашен арест.

Междувременно стана ясно, че починалият младеж е посещавал кардиолог. Това е станало преди три години. Лекарят е установил, че Тодор има аритмия, но това не е опасно и момчето не се нуждае от никакво лечение. Пред bTV майката и братът на Тодор бяха категорични, че той не е страдал от сърдечни проблеми.

Мъжът, който е оказвал първа помощ на Тодор, след като се е свлякъл на земята, обаче разказа пред екипа ни, че тогава е реанимирал, защото е видял симптоми за инфаркт.

Заключението на първата аутопсия пък беше, че момчето е починало от храна, попаднала в белия дроб.