Фактът, че едни и същи деца едновременно са в списъците на чакащите за детски градини и в тези на току-що класираните и вече посещаващи заведенията, не говори за схема за прием „по втория начин“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV зам.-кметът по образованието в София Тодор Чобанов.

Обяснението му е, че „някой директор просто не е актуализирал ИСОДЗ (Информационната система за обслужване на детските заведения, бел. ред.). Директорът затова е директор, защото отговаря за администрацията на градината. Правим непрекъснато проверки, за това нещо включително. През годините сме направили множество проверки, има много директори, на които са наложени различни по степен дисциплинарни наказания“, заяви зам.-кметът.

Снимка: bTV

Той показа документ, че всички деца, чиито имена открихме и двата списъка, са приети законно.

Създаде се едно много сериозно заблуждение относно начина за приемане на деца в детските градини. Дълбоко ни тревожи демонизирането на цялата система за прием, заяви той. Говори се за схеми, без да има доказателства и факти.

Снимка: bTV

На въпрос „Не ви ли е направило впечатление, че децата в детската градина са много повече от тези, които тя приема като групи“ той отговори: „Това само по себе си не означава, че има съществено нарушение“.

Същевременно градините получават средства от общината на база декларираното от тях.

Информационната система не е регистър кой ходи на детска градина, нито е финансов инструмент, заяви Чобанов.

Единственият начин да се провери дали едно дете е прието редовно, или не е да се отиде на място, посочи гостът и добави, че в момента се правят проверки на всички сигнали, получени от граждани.

Снимка: bTV

Чобанов държеше да изясни, че по закон има четири хипотези за прием в градините – общ ред; деца със специални образователни потребности – с аутизъм, синдром на Даун, специфични разстройства на речта, церебрална парализа и пр., които се приемат навсякъде, където отидат, по всяко време; деца с хронични заболявания; задължителното обхващане на пет- и шестгодишни в образователната система. По общия ред се приемат по 25 деца, до 10 деца могат да бъдат записани допълнително, вкл. децата с хронични заболявания. Ако обаче се появят и пет-шестгодишни, те се приемат и над този лимит, изтъкна той.

По думите му при съмнения, че здраво дете е прието като хронично болно, се подава сигнал на регионалните здравни инспекторати. До момента нито едно от тези съмненията не се е потвърдило, заяви Чобанов.

Разследване на репортера на bTV Мария Савкова показа вчера, че едни и същи деца съществуват в два списъка – и на чакащите, и вече приетите деца.

Всичко започва след уволнението на директорката на 164-та детска градина в Горна Баня, където общината откри нерегламентиран прием на 24 деца. След този случай Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система получава серия сигнали, че масово в информационната система пише едно, а всъщност в групите са два пъти повече деца. И започва да следи случая.

Несъответствието е видно при съпоставка на двете системи, с които столичните градини работят – общинската, през която се извършва класирането, и националната, чрез която се определят делегираните им бюджети. Данните в нея не са обществено достъпни. Документите, с които разполагаме, показват драстични разлики. Например в 161-ва детска градина „Ласка“ в район „Овча купел“. Съпоставка на двете системи показва разминаване от близо 150 деца. Класират се деца, които всъщност вече посещават градината. Обяснението на директорката е, че децата са приети чрез преместване или с протоколи за хронични заболявания, или специални образователни подробности. Не са отразени, защото градината би надвишила максималните брой деца в паралелка. Родители подозират, че схемата е вратичка за вкарване на деца по „втория начин“ и за по-големи бюджети на детските градини.

Дали е така, не можем да кажем, надяваме се, че ще е намесят компетентните органи и общината, а защо не и разследващите органи, за да кажат как са влезли тези деца, коментира Савкова.

Имах възможност да разговарям с директорките, те дадоха своите обяснения, ние ще ги излъчим в „bTV Репортерите“ в неделя. Но впечатлението ми от разговорите с тях е, че бюджетите, които се формират, са малки и ако децата са под 30 в група, трудно могат да издържа детската градина. В същото време има нормативни изисквания за максимален брой деца в група. Обяснението на директорите е, че ако обявят местата, които имат, надвишават този максимален брой и стават уязвими, защото са нарушили наредбата.

Снимка: bTV

Децата, които са влезли в детски заведения като хронично болни, имат медицински документи, част от тях вероятно наистина са болни и интересите им трябва да бъдат защитени. Но кои са истински и кои са фиктивни не можем да кажем, в детските градини също не могат да кажат, защото тези документи са подписани от лекари, коментира Савкова. Но съмненията остават. Чувала съм от разкази от родителите, че това е препоръката – ако искаш детето ти да влезе по-бързо, трябва да намериш такъв документ, добави тя.

По-голямата част от сигналите, получени от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, са за централния софийски район „Триадица“, каза Антонина Кенова от Комитета. Родителите посочваха възмутени, че техните деца, които живеят в квартала, не са класирани в градината и питаха кои деца тогава я посещават, каза Кенова.

Истината е, че когато има по-малко от 30 деца в групата, детската градината трудно би се издържала, но когато записваш 30, нарушаваш наредбата, посочи тя. По думите ѝ има сигнали за яслени групи с над 40 деца, докато би трябвало да са 20 – 25. Според Комитета задължително трябва да се вдигне единният разходен стандарт за дете.

Снимка: bTV

Кенова посочи, че няма отговор на въпроса как се приемат децата в повече. Основното е, че те са приети с документи за хронични заболявания или специални потребности, а стоят в опашките, за да могат да бъдат приети през системата и така да не се надвишава бройката от 10 деца с хронични заболявания в група, каза тя.

За мен не е аргумент това, че не всички ходят едновременно на детска градина, защото предучилищното образование е задължително и в един момент всички тези деца ще трябва да ходят задължително, тогава ще се събират, посочи Кенова.

Снимка: bTV

Искаме прозрачност на системата, да се виждат реалните бройки, за да можем да упражним гражданския си контрол, каза още тя.

По думите ѝ повече деца с хронични заболявания и специални потребности са записани в нови, хубави детски градини с басейни. Има много слухове, че децата „се разболяват нарочно“, каза тя, като посочи, че диагностицираните хронични болести обикновено са безобидни – хроничен ринит, атопичен дерматит и пр. Трябва да се направи списък с хроничните заболявания, които да дават предимство, посочи Кенова.