Тировете се връщат по магистралите в почивните дни през лятото.  Забраната за движението им в следобедните часове в петъците и неделите отпада.

В новата заповед на пътната агенция автомагистралите са изключени като трасета, за които важи ограничавенето на движение на тирове в петък и неделя следобед, както беше до скоро.

Изключение прави само автомагистрала "Хемус", където забраната важи заради множеството ремонти по трасето от София до Ябланица.

Тирове ще се ограничават в летните месеци и по невралгичните участъци, където има концентрация на катастрофи. Това са трасетата Търново – Русе, Ребърково – София, районът на Кресненското дефиле, Варна – Бургас, Бургас – Царево.

За тези маршрути е в сила забраната за движение в петъците от 17:00 до 20:00 часа и в неделя от 14:00 до 20:00 часа.

„За” и „Против”

Камионите по магистралите ще натоварят трафика, особено в петъците и неделите, когато много хора пътуват от и към морето, а това ще увеличи риска от катастрофи, смятат шофьори.

В същото време обаче, този тип забрани водят до нечовешки условия за тираджиите. Камионите им не могат да работят на място заради разхода на гориво или ток от акумулаторите. Така в кабината температурата спокойно може да мине 50 градуса.

По-малкото зло – така оценяват отпадането на забраната за движение на камионите по магистралите от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. „Те биват спирани в аварийната лента , което създава друг риск, а липсващата аварийна лента създава опасност и за спрелите и за онези, които се движат”, посочи Илия Тодоров.

От КАТ поясняват, че заповедите за ограничаване на движението се издават от пътната агенция и припомнят, че забраната за пътуващи тирове при жега от над 35 градуса е отпаднала още миналото лято.

„Всички нови участъци от пътната мрежа са с достатъчно качествен асфалт и температурата не влияе за тяхното състояние”, подчерта началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски.

Превозвачите са настоявали пред КАТ и АПИ за отпадане на забраната за движение на камионите по магистралите в петък и неделя. Мотивите им – петък е работен ден и бизнесът търпи загуби. „Не сме заплашвали с абсолютно нищо. Ние сме казали, че ако не се съобразяват с фактите, естествено - всеки има право да протестира”, каза пред bTV Красимир Лалов от браншовата организация.

На много места в Европа камионите е се ограничават по магистралите в събота и неделя.

Други промени

Днес депутатите окончателно приеха текстове, предвиждащи премахване на знаците, предупреждаващи за камери по пътя.

Ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който кара без книжка или е употребил алкохол и наркотици.

За срок от 6 месеца до една година пък ще се отнема книжката на собственик, чиято кола е управлявана от лице без книжка.