Състоянието на една от пострадалите при тежката катастрофа край Микре, продължава да бъде много тежко.

Трима от ранените при инцидента, които получиха най-сериозни травми, още снощи бяха преместени във Военномедицинската академия в София.

 „Двама от тях са в съзнание, а най-тежко пострадалата жена е на изкуствена белодробна вентилация. При нея са на лице счупвания на таза, мозъчна контузия, контузионен бял дроб, откъдето може да произтекат усложнения. При пристигането, веднага след като е направена трахеостома, е направена и емболизация на кървящите артерии в областта на максиларните синуси, където достъпът за някаква оперативна интервенция е почти нулев. Именно това е съвременното отношение към такъв вид травми и ние имаме възможност да го приложим”, заяви директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

 „Следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа. В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение.

Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване и на лопатката, което е белег, че е преживяла сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнения на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. Предстоят оперативни интервенции”, каза още проф. Мутафчиев.

В МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч са хоспитализирани деветима пациенти – всички те са в добро общо състояние и остават под медицинско наблюдение.

 „Карахме с превишена скорост според мен, на мокър участък”, сподели една от пострадалите, настанена в тази болница, пред bTV.  

„Задрямвах точно преди да стане случката. Бях на последната седалка. Може би пръв дойдох в съзнание и се опомних върху една купчина от хора”, разказва друг от пътниците в злополучния автобус.

В болница „Лозенец“ са хоспитализирани две жени в критично, все още тежко състояние, с политравматизъм и мекотъканни увреждания. Пациентите са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата.

Във ВМА – Плевен е приет един пациент – 43-годишен мъж с външни травми без счупвания с високо кръвно налягане, а други четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница „Д-р Георги Странски“.

Вижте още във видеото: