Тежка е ситуацията в Североизточна България, основно в областите Шумен, Русе, Силистра, като към настоящия момент има затворени първокласни пътища Русе – Шумен и от Шумен към Силистра, съобщи за bTV Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

В Добрич е затворена цялата третокласна пътна мрежа за движение.

Отворена е магистрала „Хемус”, в участъка от Шумен към Варна за всички превозни средства.

"Ограничения се налагат поради факта, че има обаче открити пространства, много силен вятър, който образува снежна виелица, която затрупва пътното платно и ограничава видимостта почти до нула метра, което създава предпоставки за напускане на превозните средства от пътя и падането им в канавки. За да няма инциденти е ограничено движението, докато ситуацията се успокои, тогава ще влязат пътните машините, пътищата ще бъдат почистени и движението ще бъде ограничено", допълни Лазар Лазаров.

Възстановено е движението в област Търговище за леки автомобили.

За разлика от Северна България, в Южна България имаше проливни дъждове преди снега, което доведе до преливане на големите реки в региона и ГКПП "Капитан Андреево" беше залят с вода, което наложи неговото затваряне от граничните власти. Движението беше пренасочено през граничен пункт „Лесово”, съобщи Лазар Лазаров.

Движението през "Капитан Андреево" бе възстановено късно тази нощ и в двете посоки. Леките автомобили преминават без проблем, при тежкотоварните все още има опашка.

Шофьорите трябва да са много внимателни, дори при идеално почистен път има стичане на вода по пътното платно в следствие на топене на снега от химикалите, които се използват. На места това може да доведе до замръзване на повърхността и да се стигне до поледица и ако се кара с несъобразена скорост, може да се стигне до катастрофа.

Лазаров призова шофьорите да карат с по-ниска скорост, да тръгват със заредени резервоари и със зареден телефон и, ако стане инцидент - да се свържат на директния телефон 0700 130 20 или пък ако са със смарт телефони-  да ползват приложението на пътната агенция.

Проходът на Републиката е отворен за движение за всички автомобили, остава ограничението на Шипка за товарни автомобили над 12 тона, Котел- Омуртаг по същия начин и Айтоския проход, каза още Лазар Лазаров.

Пътят Ахтопол-Резово е затворен за движение на моторни превозни средства. Причината е, че река Велека е излязла от коритото си и е заляла пътя. Това съобщиха от Областна управа-Бургас. Поради наводнение е затворена и едната пътна лента между Ахелой и Поморие.

От ЕВН съобщават, че обстановката в областта е спокойна. Работи се по отстраняване на аварии в някои населени места в община Поморие и Карнобат. Без ток са селата Емона и Баня в община Несебър, като екипи на ЕВН работят на място за възстановяване на електричеството.

Летището и пристанището в Бургас са отворени. В Бургаска област пътищата са частично заснежени и заледени, със снегонавявания.

Отменено е бедственото положение в Смолян и общините Девин и Рудозем, в община Доспат засега остава частично бедствено положение. След падналите обилни снегове и дъждове частично бедствено положение остава и в община Хасково. Най-тежка е пътната обстановка в Североизточна България. Около 400 селища все още са без ток.

Има закъсали влакове в Кърджали, заради паднала скална маса върху релсите, заради преспи и снегонавявания в Дулово - Силистра и в Комунари - Шумен заради паднали дървета. В останалите жп участъци се възможни закъснения на влаковете.

В 172 училища в страната днес е обявен неучебен ден. Дървена ваканция за някои от тях ЩЕ продължи до сряда.

Обстановката в Хасковска област се нормализира

Нивото на реките Марица, Харманлийска и Съзлийка падна под критичното и няма опасност от наводнения. Възстановено е електрозахранването във всички населени места. Водата е пряна в 15 села в региона, заради залети помпени станции. В сила е още частичното бедствено положение в общините Хасково и Тополовград, но и там обстановката се нормализира. 

Сложна остава обстановката в Русенско. Пътищата към Варна и Кубрат все още са затворени заради навяванията. Има колони от ТИР-ове в посока Варна и София.

Снежната покривка в града достигна половин метър заради падналия тази нощ сняг. Има и много паднали дървета. В областта общо 16 населени места нямат електрозахранване, а седем са без вода. Бедствено остава положението в община Две могили, където пътищата все още са затворени. Приоритетно се чисти пътят за Варна, където обаче проблем създават закъсалите и изоставени автомобили. Те ще бъдат преместени принудително, за да може да работят снегорините.

Река Места скъса диги и заля земеделски земи в Хаджидимово. Реката е излязла от коритото си и руши и пътя. Опасенията на хората са, че водата ще стигне до къщите им. Според местните хора причината за преливането на реката са множеството инсталации за добив на инертни материали в района.

Нормализира се ситуацията във Врачанско. Пътищата са почистени и проходими. Основният е проблем е електрозахранването. Заради рязко падналите температури и обледяванията тази сутрин отново е аварирал електропровод, който захранва част от селата в общините Враца и Криводол. Почистването в селата е затруднено, тъй като договорите с работещите по социални програми не са подновени, оплакаха се кметове.

Постепенно ситуацията в Рудозем се успокоява, а реките са почти на нормалните си нива. Въпреки това частичното бедствено положение в общината остава. С оттеглянето на водата се вижда и реалният мащаб на щетите – а те са огромни, за 1.5 млн. лева.

Десетки селища в Пловдивско остават без ток. Според различни информации, броят им е между 57 и над 100.