Близо 300 енергетици на протест. Причината - неясното бъдеще на ТЕЦ Варна, който втора седмица не работи, и страхът от съкращения.

Първа месторабота и 26 години на нея. Така Борислав Ганев обобщава кариерата си в централата като старши оператор на турбина.

„Не съм прекарал толкова години тук в развитие, да отида да стана в някое училище да се грижа за парното примерно, както и повечето от моите колеги предполагам”, коментира мъжът.

Той не вижда перспективи за себе си, ако централа спре окончателно. "Обидно е, защото просто младостта ни премина в тази централа и след толкова години труд да останем на улицата, наистина е обидно”, допълва Ганев.

Собственикът ЧЕЗ предвижда инвестиции за над 100 милиона евро за екологизация на три от блоковете, но иска гаранции от държавата, че ще възвърне вложеното поне с гарантирани договори за студения резерв. От началото на месеца централата е без такъв договор.

"В момента централата е без никакви приходи за следващите 3 месеца, така се очертават нещата. НЕК не е заявило количество за квота, а ние нямаме договори освен с тях. Съкращения в тоя етап не се очертават”, обяснява Минчо Минчев- изп. директор на ТЕЦ Варна.

Въпреки това хората искат гаранции за работните си места. Енергетици и синдикати се заканиха да протестират на жълтите павета, ако централата не бъде спасена.

Реакцията на държавата - енергийният министър изключи възможността за намеса, тъй като ТЕЦ-ът е частен и изграждането на сероочистваща инсталация, както и условията за работа в централата, зависят изцяло от собственика.