Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Сега продавачът трябва да каже думата си
Българската държава по никакъв начин няма възможност да влияе върху тази сделка, коментира тя
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

„Българското дружество изрази съгласие държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ – било то с 34%, или с определен контролен пакет от акции. От тук нататък обаче продавачът е този, който трябва да каже своята дума. Така че, чакаме анализите на чешката страна”, коментира министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.  

„Ние също правим такива анализи – нашите юристи от Министерството на финансите, на енергетиката, на икономиката, където всъщност е станала сделката за приватизацията през приватизационен контрол, така че да можем по най-добрия начин да защитим нашите национални интереси”, добави тя.

„Инерком”: Чехите трябва да решат дали да преговарят с българското правителствоОт фирмата са категорични, че зад сделката не стоят офшорки и руски банки

„Всички бяхме свидетели на това каква истерия настана, как няма да дадем ЧЕЗ на Гинка, как няма да допуснем някой да влезе в ЧЕЗ. Сами разбирате, че това се е случило преди още 15 години.

През 2003 г., когато електроразпределителните предприятия, всички ЕРП-та на територията на страната, които са били седем на брой, са приватизирани. 67% от тях са продадени със специална стратегия, която е стратегия на тогавашния парламент, приета, одобрена, приоритет на правителството, така че всички тези неща са се случили много назад във времето…

И изведнъж някой се опита да прехвърли върху нашето, върху настоящото правителство, върху ПП ГЕРБ някаква вина за някаква приватизация. Нещо, към което ние нямаме никакво отношение”, коментира още Петкова.

Теменужка Петкова: Гинка Върбакова е интелигентен и почтен човекСъпругът на Върбакова е завършил ядрена енергетика, тя – лингвистика

„Държавата тогава, съгласно стратегията, приета от правителството и от българския парламент, е смятала, че не е добър стопанин, че ако продължава да присъства в тези ЕРП-та, това ще затрудни осигуряването на финансиране.

Съответно ако влезе частен капитал в тези дружества, това ще подобри драстично качеството на услугите, които те предлагат. Това са били най- общо казано основните аргументи на държавата тогава, за да стартира този процес на приватизация на ЕРП-тата. Така че държавата няма как да стои зад тази сделка.

Зад тази сделка стои чешката държава, чешкото законодателство, разписва правилата и процедурите, по които тази сделка съответно е проведена и финализирана или е достигнала до определен етап. Така че българската държава по никакъв начин няма възможност да влияе върху тази сделка”, каза още Петкова.  

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре