Теменужка Петкова успокои: Режим на тока няма да има
Левицата подготвяла протести заради евентуално спиране на електроподаването
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    2
нек, теменужка петкова,
снимка: архив Снимка: БГНЕС

Режим на тока няма и няма да има, заяви на пресконференция министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод на информация, че от БСП готвят протести заради хипотетичен режим на тока.

Подобни манипулации са опасни и рисковани, изтъкна министърът и определи поведението на БСП като политическа немощ.

Пиковото потребление на ток продължава вече няколко дни, спряхме износа ТЕЦ "Бобовдол" работи с един от блоковете си

Петкова подчерта, че електроенергийната система в страната е стабилна, АЕЦ „Козлодуй“ работи на пълна мощност, доставките на природен газ са ритмични, няма населени места без топлоподаване.

Тепърва обаче започват проверки във въглищните централи дали реално имат наличности, за да гарантират студения резерв. Причината е, че три от шестте дружества, които трябваше да реагират с допълнителна мощност, не са успели.

По данни на енергийния министър проблемът на ТЕЦ „Бобовдол“ е бил замръзнали въглища, на теца в Русе – замръзването на р. Дунав и невъзможност за охлаждане на централата, а при теца в Димитровград – отново проблеми с пробив в котела, който вече е отстранен и централата ще заработи.

Студен резерв
Снимка: bTV

Тепърва ще се изчислява с колко ще бъдат санкционирани дружествата. От понеделник експерти на енергийното министерство тръгват на проверки на място дали въглищните централи поддържат необходимите количества за гарантиране на резерва.

Санкциите се начисляват почасово за забавяне в реакцията или недостигане на договорената мощност.

България поиска ток от Румъния заради рекордно потреблениеКъм 19 часа днес България надмина 7700 мегавата в пиковите часове, което е рекорд за последните 20 години

Петкова успокои, че са взети превантивни мерки, за да не останем на тъмно и студено, ако температурите отново паднат.

Тя добави, че нуждата от активиране на студения резерв ще претърпи корекция с оглед температурните промени и износът на ток ще бъде възстановен в първия възможен момент. Временно отклонените количества енергия от борсата ще бъдат възстановени през следващ период.

Спираме временно износа на токМярката се налага, за да се гарантира стабилността на енергийната система, заяви министър Теменужка Петкова

В момента токът, който ползваме идва от топлоелектрическите централи, АЕЦ „Козлодуй“ и топлофикациите. Останалото е зелена енергия.

На теория проблем не би трябвало да има, тъй като общата им мощност е близо два пъти повече, отколкото рекордното потребление преди дни. От ЕСО обаче не отговориха на колко от тях реално можем да разчитаме при поредно застудяване, когато не можем да разчитаме на част от ВЕИ-та.

Вижте повече във видеото:

  • 2
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре