След пълната либерализация, която ще бъде факт в началото на 2016 година, се очаква леко повишаване на цената на електрическата енергия.

"Много скоро след това цената на енергията на базата на пазарните отношения на търсенето и предлагането е паднала на нива, които са под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор и да бъде най-добрият начин за определяне на цената". Това заяви в предаването „Тази сутрин” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

България е една от последните страни в рамките на Европейския съюз, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар. Това е наш ангажимент, който ние сме поели и трябва да изпълним, каза министърът.

Тя обясни, че цената на електрическата енергия след въвеждането на пълната либерализация, след началото на 2016 година, няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а от търсенето и предлагането.

"Обикновеният потребител на електрическа енергия ще има възможност да избира сам доставчика на електрическа енергия. Доставчиците на електрическа енергия ще бъдат много, тези доставчици ще имат ангажимента да се конкурират помежду си, така че да предложат най-добра оферта и най-добри условия на българските потребители.

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е един процес, това не е еднократен акт и ние не можем да кажем, че в началото на 2016 година либерализацията ще бъде факт за всички. Ще има един междинен период, който ще бъде насочен към това да даде възможност българските потребители да се ориентират в ситуацията, да могат да направят своите проучвания, своите анализи и наистина да изберат най-добрия доставчик", заяви министър Петкова.

Няма риск българските потребители да останат без електрическо захранване

Това заяви министър Петкова и допълни: „На второ място те трябва да знаят, че те могат да сменят своя доставчик на електрическа енергия. Този доставчик може да бъде сменен без потребителите да заплащат някаква такса за това, единственото условие е те да са приключили своите финансови взаимоотношения, да са платили своите сметки с предишния си доставчик.

Цената на ел. енергията ще бъде такава, каквато я определи конкуренцията и каквато я определи пазарът. КЕВР ще има ангажимента да определя цената за пренос, цената за достъп до мрежата и цената „задължение към обществото”, но цената на електрическата енергия като такава ще се определя от пазара, заяви Теменужка Петкова.

Според нея няма основания електроенергията да поскъпне с 30 на сто след либерализацията на пазара. Никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането, допълни енергийният министър. По думите й доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени.

Тя допълни, че се работи по това повишаването на цената да се случи максимално плавно и постепенно, което е и съветът на Световната банка.

Основен ангажимент в този процес на държавата ще бъде да се погрижи за една немалка група български потребители, които могат да се определят като енергийно бедни, за да могат те да поемат цените на тази либерализация, каза още министърът.

Тези, които крадат ток, трябва да понесат своята отговорност, но тези, които са енергийно бедни, за тях държавата трябва да помисли и това е един от основните моменти, по които работим, заяви министър Петкова.

Смисълът на либерализацията е, че няма да има трима доставчици на електроенергия, а много повече. Цената на тока ще бъде такава, каквато я определи пазарът, а хората ще могат да избират доставчиците на ток, съобщи министър Петкова.

Няма причина да се притесняваме за доставките на газ, както за националната газопреносна мрежа, така и за транзитната ни газопреносна мрежа, каза Теменужка Петкова и допълни:

"Имаме дългосрочни договори за доставка и за транзит, но така или иначе ние сме предприели всички необходими действия. Министерство на енергетиката, Българският енергиен холдинг са разработили превантивен план за действие, план за действие, който е при кризисни ситуации. Предприели сме всички необходими мерки, така че подземното газово хранилище в Чирен да бъде пълно. Към момента количеството природен газ в него е 441,8 милиона куб. метра газ. Предприели сме всички необходими действия – топлофикационните дружества се запасяват с необходимо количество алтернативно гориво с мазут".

Нямаме основание да се притесняваме за сигурността на доставките, категорична е Теменужка Петкова.

Проектът Южен поток беше спрян от страна на Европейската комисия през юни 2014 година, със съмнения за нарушения на европейското законодателство и тази процедура не е приключила, съобщи енергийният министър.

Тя допълни, че тръбите за проекта продължават да стоят на пристанище Бургас, дружеството „Южен поток - България" продължава да съществува, "докато не чуем от "Газпром" техните планове".

БЕК и "Газпром" са взели решение за минимизиране на разходите и съкращаване на персонала. Разходите ще бъдат съкратени максимално, съобщи министърът.

Сред нашите основни приоритети е да се диверсифицират източниците и маршрутите за доставки на природен газ, каза още Теменужка Петкова.