Няма индикатори за падане на правителството. Правителството е стабилно, ГЕРБ е националноотговорна партия, подобна националноотговорна позиция декларираха и останалите политически партии в българския парламент, които изразиха подкрепа за правителството. Ето защо аз смятам, че не е времето и мястото да се говори за падане на правителството. Това каза в предаването „Тази сутрин” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя допълни, че е била изненадана от решението на вицепремиера Ивайло Калфин да си тръгне и подчерта, че година и половина са работили много добре заедно, че той е много добър експерт и са имали тясна комуникация по повод либерализацията на енергийния пазар, както и конструктивен диалог.

Петкова каза още, че е изненадана от това, че АБВ напуска управлението и липсата на мотиви. Изненадана е също така от това, че за напускането на коалицията се използват реформите в сектор „Енергетика”, тъй като до настоящия момент са работили много добре с АБВ, в частност Кирил Цочев в качеството му на член на комисията по енергетика в Народното събрание.

"Той е един много добър професионалист, човек, който познава в детайли проблемите в сектор „Енергетика"", обясни Теменужка Петкова. 

Няма риск да бъде повишена цената на електрическата енергия заради това, че е изтеглен кредит, за да се разплати НЕК към двете американски централи, коментира още Теменужка Петкова.

Тя допълни, че задълженията, които НЕК е имала към двете централи, са били 1 млрд 142 млн. лв. и по думите й никой не иска да каже какво щеше да се случи, ако НЕК не беше се издължила към двете централи:

„Има договори, които са сключени през 2001 година, в последствие има няколко споразумения към тези договори. Колегите от АБВ и г-н Петков трябва да са запознати с тях, тъй като голяма част от тези допълнителни споразумения към договорите са сключени в период 2005 – 2008 г. и те са свързани именно с неустойки по договора, с обезпечения, с учредяване на особен залог. Ако не бяхме платили на двете американски централи на първо място, в договора е предвидено ясно, че двете страни дължат неустойки, в случай че не изпълнят своите ангажименти по договора". 

Неустойката, която НЕК трябва да плати към двете централи, в случай че не изпълни своите ангажименти е малко над 3 млрд. лева, каза министърът.

По отношение на цената на тока Теменужка Петкова каза, че НЕК като страна, която ще ползва кредита, трябва да предяви пред КЕВР своите разходи, които ще бъдат извършени.

Разход за НЕК са единствено разходите за лихви. Това, което НЕК ще плаща като лихви е приблизително 60 млн., обясни министърът.