Яшар Бугарашар e нетипичен таксиметров шофьор, който ще разбие представите ви за ромите. Той е на 31 години от София и ако някога попаднете в таксито му, очаквайте неочакваното.

Таксито му е телевизионно студио на колела. Докато вози клиенти, ги убеждава, че ромска култура всъщност има, решава да записва тези разговори и да ги публикува в интернет. 

„По света има и други хора, които снимат предавания в коли, така че не съм открил топлата вода”, признава Яшар. 

Предаването от самото заснемане до пускането в интернет 90% е негово дело. Съпругата му също има участие - слага някои надписи и помага допълнително. Монтажът обаче е дело на Яшар. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората не ме мислят за ром. Когато някой ме сметне за ром, много ми е готино, защото имам шанс да му разкажа и да види, че същност нещата не са така. Много хора казват, ти не изглеждаш като ром. Тогава ги питам: А възможно ли е твоята представа за ромите да е сгрешена”, подчертава Яшар.

В таксито му се повози и фолкпевицата Бони, която издаде, че подготвя нова песен. Тя призова ромската общност да обръща повече внимание на знанията, а родителите да мотивират децата си да учат. 

Снимка: btvnovinite.bg

След работа Яшар се прибира вкъщи при дъщеря си и съпругата си, с която работят заедно за видеопроекта „Си бемол”.

Яшар вече подготвя и свое телевизионно студио, в което ще направи и първия музей на ромската култура.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Човекът, който истински ме надъхва, вече не е между живите. Това е Йохан Тролман. Той е шампион на Германия през 1944 г. Побеждава, но не му дават титлата, защото е от ромски произход. Тълпата обаче го обявява за шампион на народа, след което има нов мач. На него му е заповядано да загуби. Явно той се съгласява, но преди да излезе на ринга е с изрусена коса и целият в бяло, иронизиращ нацистите, чистата раса. Излиза, подиграва се с опонента си и буквално го смачква на ринга. След това е отведен в концлагер”, разказва Яшар. 

Снимка: btvnovinite.bg

В музея ще могат да се видят снимки на известни роми от цял свят. Яшар мечтае студиото му да се превърне в музикална и театрална сцена, където ромите се изявяват.

„За мен това е важно, важно е моето дете, след време като го попиташ: Баща ти какво е направил да каже: Моят баща е направил това. Да има с какво да се похвали, а и самият аз да знам, че съм оставил някакво наследство”, допълва Яшар.