Технически изобретения помагат на хората с увреждания. На специално събитие през април отбори от дизайнери, инженери, изобретатели и хора със специални нужди ще търсят заедно решение на проблемите.

Състезанието се нарича "ТОМ" - съкратено от фразата "тикун олам", което значи "да поправиш света" на иврит. Първото събитие е именно в Израел. "ТОМ" е имало в Съединените щати и Бразилия, предстоят в Австралия и Израел.

Идеята е да се намират решения на конкретни проблеми, с които се сблъскват хората с увреждания. Като тези, за които разказва Таня Димитрова - дете на глухи родители, която от години работи с деца с увреден слух.

Ако бъде избрана за участие, казусът на Таня ще трябва да намери решение с помощта на изобретателите в "ТОМ".

„Идеята е за 72 часа тези отбори от хората, които могат да помогнат за справяне с предизвикателството и човекът, който е задал предизвикателството, защото той най-добре знае от какво има нужда, да участват заедно в намирането на решението и нон стоп хората, които работят за него и с него да се допитват, за да може заедно да стигнат до решението”, обясни Ива Гаджева, специалист по приобщаващ дизайн.

Кандидатури за участие в „ТОМ” ще се събират до 6 март.