В моето сърце и душа аз съм българин. Тук съм у дома. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV холивудската легенда Тед Кочев.

Създателят на едни от най-значимите филми на 70-те и 80-те, който е дете на български имигранти, е у нас за премиерата на автобиографичната си книга „Моят живот в киното. Режисьорска версия“.

Кой е Тед Кочев - вижте във видеото:

В разговора с Биляна Гавазова в „Тази сутрин” Тед Кочев разказа и филма „Рамбо” и как е избрал за него Силвестър Сталоун.

„Написах сценария и ме питаха кой искам да играе. Посочих Сталоун, но ми казаха: Той може да изиграе само Роки. Аз обаче казах, че за мен е перфектен”, казва Кочев.

По думите му Сталоун е приел ролята само за една нощ.

„Изпратих му сценария в четвъртък вечер и обикновено мегазвездите четат сценариите три месеца, а той го прочете за една нощ и на следващия ден ми се обади и заяви: Влюбих се в този сценарий, искам да го изиграя”, посочи Тед Кочев.

Снимка: btvnovinite.bg

Уилям Теодор Кочев, по-известен като Тед Кoчев, е дете на български имигранти в Канада. Роден е Торонто през 1931-ва, в годините на Голямата депресия и израства в бедните квартали на града. Баща му е имигрант от Пловдив, майка му е родена в село Въмбел, днешна Гърция, но семейството й бяга в България и израства във Варна.

Започва да режисира за канадската телевизия на 24-годишна възраст. По-късно се премества във Великобритания, където режисира театрални пиеси и филми. Неговият филм "Two Gentlеmen Sharing" е първият британски филм, селектиран за международния кинофестивал във Венеция. Следващият му филм "Wake in Fright" (познат и като "Outback"), заснет в Австралия, и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан.

През 1972 г. Тед Кочев печели наградата "Златна мечка" и е номиниран за "Оскар" за най-добър сценарий. Измежду най-касовите му филми са "Първа кръв" (известен като "Рамбо I") със Силвестър Сталоун.

Кочев има 5 деца от две жени. Миналата година получи българско гражданствo.