Кристалина Георгиева неслучайно не беше номинирана още от началото за генерален секретар на ООН, защото тя не може да отговори на някои от изискванията да ръководиш тази организация. Едно от тях е кандидатите да са минали през политически избори, процеси и т.н.

Кристалина Георгиева винаги е била един чиновник. Това каза в предаването „Лице в лице” политологът Татяна Буружиева.

Според политолога Даниел Смилов няма правило, което да възпрепятства кандидатурата на Кристалина Георгиева да замени тази на Ирина Бокова. По думите му дори няма забрана една страна да участва с двама кандидати.

Според него трябва да бъде предприет такъв ход, който да максимизира нашите шансове да имаме добро представителство. Кристалина Георгиева е силен кандидат и генерира голяма подкрепа, която ще бъде видяна в най-близко бъдеще, каза Смилов.

На политическа тема Буруджиева коментира, че при българските политици няма предвидимост и това ни кара да се чувстваме по специфичен начин притеснени. От политиците в другите държави хората очакват да дадат решения, а нашите политици са свикнали заедно с нас да плачат на рамо, решения не се дават, заяви политологът. Тя допълни, че при нас винаги каруцата е преди коня – случват се важни неща, но няма модел как да бъдат решени, няма изработени от политиците приоритети и каузи.

Даниел Смилов заяви, че ГЕРБ води кампания през премиера Бойко Борисов с идея на 2 октомври щафетата да бъде предадена на истинския или формалния кандидат на ГЕРБ. По думите му те залагат на харизмата, на доверието, което има в премиера, за да издърпа кандидата, който ще бъде посочен на тази дата.

В коментар на предстоящите президентски избори Татяна Буруджиева заяви, че единственото сигурно нещо е, че ще има два тура.

Ситуацията е крайно динамична, не се знае какво може да стане и тя ще доминира над решението на избирателите поради нейната непредвидимост, смята политологът.

С кампанията си ГЕРБ ще минимизират избирателната активност, допълни още Буруджиева, като напомни, че Цветан Цветанов е свикнал да работи с прости аритметични действия.

ГЕРБ си позволяват рискова кампания, защото от другата страна няма силен кандидат, каза Даниел Смилов. Според него ген. Радев е доста рискова кандидатура, защото не е политическа фигура.

Според Буруджиева обаче ген. Радев е симпатичен на хората именно, защото не е политическа фигура.

Всички кандидатури с изключение на двойката Дончева – Спасов стоят в своите избирателни тела, допълни тя. Каракачанов се заяви, но не виждаме сериозна публична кампания, а БСП на президенски избори тръгва от едни обичайно по-високи проценти, дори в лошото си състояние, каза още политологът.

Още по темата вижте във видеото: