Не се учудвам от тези напъни на министъра на отбраната да ни пазят чужди самолети, защото това е последователна политика на правителството, и най-вече на онези, които отговарят за сигурността на държавата за отказ от суверинитет. И въпреки че на страницата на Министерство на отбраната е написано, че ще бъдат взети всички мерки за ненарушаване на суверинитета, аз тези мерки ги разбирам по един единствен начин – отказваме се от суверинитета и няма как да нарушаваш нещо, което го нямаш. Така Таско Ерменков коментира в студиото на „Тази сутрин” решението на правителството чужди самолети да охраняват българското въздушно пространство.

Можете ли да си представите турски самолети да охраняват гръцкото небе, попита Ерменков. Според него президентът отдавна е абдикирал от своите задължения по отношение на сигурността, включително с отказа си да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Правителсвото не е в състояние да осигури нашата безопасност и поради тази причина търси всякакви начини тя да бъде прехвърлена като отговорност на някой друг, каза още Ерменков.

Проблемът със самолетите и доста сложен, каза Ерменков и поясни, че не обвинява правителството, че не купуват самолети, а затова, че допуска чужди самолети да летят над България.

Той предложи в Закона за обществените поръчки да се включат два нови раздела – поради липса на пари на държавата за осигуряване на нейната безопасност и независимост – Раздел №1 - Процедури за отдаване на националната сигурност на концесия и процедури за отдаване на националната безопасност на концесия със съответните критерии кой на какво трябва да отговаря.

„По този начин няма да имаме разходи нито за национална сигурност, нито за национална безопасност, даже ще имаме приходи, концесионни такси ще получаваме за това”, заяви Ерменков.

Има пари за всичко друго, за магистрали да ги ремонтираме за една година по три пъти, но няма пари за национална сигурност, коментира още той.

Попитан дали е застрашена сигурността на България след като Русия нападна Сирия, Ерменков заяви:

„Това е теза, която обслужва всички онези интереси, които смятат, че България трябва да се превърне в един придатък, безгласна буква към по-силните си партньори и, за съжаление, този комплекс в България не е от днес или от вчера, имаме го от доста време – да се присламчваме към по-силния без да гледаме собственото си достойнство, без да се опитваме да бъдем национално отговорни като народ и като управление.

Смятам, че в България в момента няма нито един от белезите на външна нестабилност, освен бежанската вълна, която всеки момент може да ни залее”.