Търсят се учители по физика
В училище предметът масово се преподава от учители по химия и биология
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Учители по физика
Снимка: btvnovinite.bg

Все по-малко физици влизат в системата на образованието през последните години. Предметът физика в училище масово се преподава от учители по химия и биология.

В България има около 800 учители по физика, а около 500 от тях са физици, останалите 300 са главно биолози и химици, които съчетават специалностите. Само 2% от тези хора са на възраст до 30 години.

Обикновено днешните учители по физика са жени на около 55 години с близо 30-годишен трудов стаж и без допълнителна квалификация.

Учители по физика

В столичното 144 СОУ „Народни будители” например има само един учител по физика, който няма заместник.

„Ако тя се разболее няма други физици. Колкото пъти сме се опитвали да намерим – няма, а най-лошото е, че и на пазара на труда няма”, коментира директорът на училището Величка Николова.

Четирима директори на столични училища са подали заявка за учител по физика към Физическия факултет към Софийския университет само през последните два месеца, но от там няма желаещи.

Валентин, който се вдъхновява от физикатаТой е спечелил куп медали от състезания и иска да стане учител

Тежкото следване и ниското заплащане отблъскват кандидатите. Тази година броят на приетите студенти е рекордно нисък – малко над 60 души. Във факултета смятат, че се е скъсала връзката със средното образование, защото в училище не се учи достатъчно физика и е логично децата не се увличат, за да продължат със специалността.

Над 2000 учители имат само средно образованиеВ по-малките населена места има недостиг на кадри по чужди езици, математика и информатика

От Съюза на физиците се оплакват, че в училищните кабинети няма достатъчно уреди и пособия. Те искат спешни мерки за решаването на проблема и предлагат обучението на учители по физика да се превърне в защитена специалност.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре