Търсят се 3,5 млн. български граждани за референдума наесен: за да бъде легитимно всенародното допитване, то трябва да повтори активността на предходните парламентарни избори.

Какви уловки има в провеждането му в един ден с президентските избори, обяснява Теодора Енчева.

Само „да” и „не” са отговорите, които се искат от нас, на всеки един от въпросите в бюлетината. Т.е. трябва предварително да имаме мнение, да не се колебаем в тъмната стаичка.

Трябва и да сме много мобилизирани – като за парламентарни избори, за да не отиде гласа ни напразно, се търси над 60% активност.

Референдумите преди и след 89-та година доказват, че не използваме достатъчно често всенародното допитване като социален инструмент.

Според експертите референдумите носят риск.

„Има опасност една популистка теза да набере голяма подкрепа... Условно да кажем – да върнем смъртното наказание при тая престъпност. 80% ще кажат „да”, но не си дават сметка, че на другия ден трябва да излезем от ЕС”, обяснява проф. Михаил Константинов.

Снимка: bTV

За първи път в най-новата ни история наесен заедно с вота за държавен глава ще се проведе и национален референдум.

Засега има предложение за два, а депутатите трябва да решат дали ще ги допуснат заедно и дали ще редактират или редуцират въпросите, за да сведат до минимум риска от объркване у избирателите.

Идеята за вот 2-в-1 не е изненада за гражданите.

Съвместният вот е записан в Изборния кодекс, който все още не е публикуван в Държавен вестник и докато президентът не се произнесе ще наложи ли вето или не, от ЦИК не коментарат.

23 октомври 2016 г. е най-вероятната дата, на която ще съчетаем всенародното допитване с избора за държавен глава. Отсега трябва да знаем, че за референдума няма втори тур и успехът му зависи от нашата активност пред урните.