Търгът на фондовата борса за държавния дял в енергийното дружество EVN, е бил манипулиран. Това научи bTV от източници във финансовия надзор. Сензационното твърдение е описано в сигнала на Комисията за финансов надзор до прокуратурата, който стана ясен вчера.

По време на сделката на 21 декември 2011-а, когато държавата продава през борсата своите 33% от енергото в Югоизточна България, според източника, цената на акциите е била задържана ниска чрез пазарна манипулация. Така не е допуснат ръст по време на борсовата сесия и по този начин хазната е била ощетена с десетки милиони.

Според Финансовия надзор, сумата е 87 милиона лева. В сигнала на регулатора до прокуратурата се атакуват както наетия от държавата посредник Булброкърс, така и принципалът тогавашните министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Трайков коментира, че като министър не е имал роля в продажбата на остатъчния дял. „Защото, въпреки че бях принципал, процедурата от влизането в Агенцията по приватизация (АП) вече не зависи от желанието на принципала. Тъй като EVN беше моят предишен работодател, аз реших да съм внимателен в процедурата, затова всички въпроси по време на сделката бяха организирани от министерството на финансите”, уточни бившият икономически министър.

Преди сделката да се реализира, за нея се изготвя проспект и той минава за одобрение от финансовия надзор, обясни Трайков. От Финансовия надзор уточниха, че този документ е чисто информативен и в него не е била записана минималната цена, на която акциите ще бъдат обявени за продажба.

„Държавата разчита на оценката, изготвена от инвестиционния посредник, избран от АП. И след като тази оценка беше изготвена, на аукциона се беше получила малко по-висока цена. Не чак толкова малко - с 20%”, обясни Трайков. На въпрос дали в възможно търговията на фондовата борса да бъде манипулирана той заяви, че сам очаква отговора.

Изпълнителният директор на Фондовата борса се въздържа от коментар по въпроса.