Образователният министър Тодор Танев обяви мерки в борбата с дрогата и насилието в училище в предаването „Лице в лице” по bTV. Известният с нетрадационните си идеи министър, сподели, че ще черпи опит от училищата в Израел, където мерките за сигурност са изключителни заради особеностите на региона.

„Дрогата и насилието са навсякъде. Въпросът е силите на реди да се съсредоточат всичките едновременно в едно гнездо на престъпления и да изловят тези, които трябва да бъдат изловени”, каза Танев. По думите му в тази посока помагат камерите, а не вариантът „полицай след всеки ученик”.

Министърът обяви, че само чака вътрешният министър Румяна Бъчварова да се върне от САЩ, „за да ни кажат как е най-добре да се прави”, тъй като образователното министерство не било компетентно по този въпрос.

„Нахвърлянето” на всички сили върху една проблемна точка в определен момент Танев обобщи с практиката в Ню Йорк, наречена „нулева толерантност” (zero tolerance). При нас обаче този подход трябвало да се адаптира.

Идеята си да бъде инкриминирано посегателството над учители министърът коментира, че е необходим план, съгласуван с неправителствени организации, МВР, социалното министерство, здравното, правосъдното, с учители, директори, синдикати и т. н.

„Даже един учител за година да бъде обект на такова посегателство, трябва да реагираме, както можем. Ще направим голяма конференция към края на април”, заяви Танев.

Образователният министър обеща да не закрива елитни гимназии, каквато информация беше разпространена в медии. Според него има форми, в които тези училища да бъдат запазени.

Сложната система на придобиване на образование, която е в представите на министър – вижте във видеото: