Докато МВР не каже дали е възможно изтичане на информация за матурите или не, аз няма да бъда спокоен. Фактът е, че пред мен генерираха темата. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Танев посочи, че все още факти проверени от МВР за изтичане на информация за матурата няма. Той смята, че излъчени от национални медии материали може и да са нагласени. Но не отрече, че има възможност и да са истина.

„Задачата се генерира в моите ръце, тя не се знаеше. Остава да се закълна и в децата си и това ще го направя, аз мога – заклевам се в децата”, добави министърът. Който в момента се опитва да инсинуира срещу министерството без факти, прави престъпление, подчерта той.

„Това, което знаем до момента, е, че часът е бил след 9.00 сутринта. След 9.00 часа децата могат да излизат от класните стаи, отиват до тоалетна. Говорих и с ДАНС, и с МВР по темата.10 000 квестора не е възможно да бъдат контролирани”, каза той.

Проф. Танев призова, ако журналистите разполагат с уличаващи факти, свързани с изтичане на информация за матурите, да ги предоставят на отговорните органи, иначе стават съучастници в прикриване на информация.

„Този, който знае нещо за тази година и го крие , съучаства и ще бъде наказан за това. Този, който не знае, но твърди, че има такова нещо, защото било възможно да ги има, прави инсинуации и въвежда МОН в грях, защото разколебава десетки хиляди родители в това, което правим. Не е хубаво за децата”, коментира проф. Танев.

Проф. Танев направи предположение, че може би матурите трябва да се провеждат по време на ваканция, за да не пречат на учебния процес и уточни, че това ще се реши след приемането на законовите промени.