Свлачище на главния път Смолян – Мадан достигна електропровод
То е опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Свлачището край Тикале, на главния път Смолян-Мадан
Снимка: Областна адмистрация - Смолян

Кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти и служители на Горското стопанство направиха днес оглед на място на свлачището край Тикале, на главния път Смолян – Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. 

Свлачище на главния път Смолян – Мадан, кадри от дрон
Снимка: Областна администрация - Смолян

В огледа е участвал председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж.Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, съобщиха от Областната администрация в Смолян.

Установено е, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път.

Свлачище на главния път Смолян – Мадан
Снимка: Областна администрация - Смолян

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсек е достигнал електропровод 110 KV.  В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра.

Свлачище на главния път Смолян – Мадан
Снимка: Областна администрация - Смолян

Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва.

Инж. Атанасов каза, че още в понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

Свлачище на главния път Смолян – Мадан, кадри от дрон
Снимка: Областна администрация - Смолян

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.

Свлачище край Тикале, на главния път Смолян - Мадан
Снимка: Областна администрация - Смолян

В момента в сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер. Подчерта се, че свлачището е изключително опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове.

Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще се създаде и организация за продължително наблюдение на свлачището поради голямата му активност.

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем – Смилян, за да бъде частично облекчен трафикът в региона.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре