Свлачища: Какво правим с тях?
Те „изяждат” по половин метър от територията на България всяка година
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Свлачище
Снимка: bTV

Активни свлачища „изяждат” по половин метър от територията на страната всяка година, обяви Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Земни маси от години се свличат по Северното Черноморие, но укрепване няма.

През 2001 г. свлачище затвори някогашният път за Златни пясъци. То е с площ около 50 декара, а пропадането на пътя на места е повече от 6 м.

Свлачище
Снимка: bTV

Едва преди две години регионалното министерство започна предварителни проучвания за възстановяване на панорамния път. Сега община Варна ще получи от държавата 65 хил. лв. за инвестиционен проект.

Единият вариант е естакада над свлачищната зона, изграждане на минипарк и 300 паркоместа. Стойността на този проект е 16 млн. лв.

Свлачище
Снимка: bTV

Алтернативата е цялостно укрепване на ската и отчуждаване на имоти – за 60 милиона.

Преди пет години пък земни маси се свлякоха между Златни пясъци и Кранево, поглъщайки крайбрежен път, постройки и морски фар.

Каква е разрушителната сила на свлачищните процеси може да се съди и по буната в морето, която вече е начупена като парченца от шоколад:

Свлачище
Снимка: bTV

Експерти предвиждат в близките години пълно пропадане на пътя, свързващ Варна с Албена и Дуранкулак. Укрепването ще струва над 60 млн. лв., затова се обмисля изместване на шосето.

Вижте и видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре