В момента видяхме края на началото на преговорите за брекзит между Великобритания и ЕС. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV евродепутатът Светослав Малинов.

„Изненадата е, че толкова време трябваше да мине, за да разбере правителството на Великобритания, че ЕС е единен, няма да направи компромис с правата на гражданите и няма да опрости финансовите задължения на Великобритания. Това можеше да стане ясно още в началото на годината”, смята българският евродепутат.

По думите му няма как правата на европейските граждани във Великобритания да се запазят същите.

„Британският премиер Тереза Мей дава максимални гаранции, но на думи. Виждаме много големи опасности. Нещата се оставят в много голяма степен на английските съдилища и английското прецедентно право, а практиките, които това право осигурява, са изключително лоши, например за българите, а и за други европейски граждани. Трябва да се мисли за допълнителни гаранции във втората фаза на преговорите”, подчерта Малинов.

Според  него България трябва да поддържа темата за Шенген и да демонстрираме, че сме недоволни от ситуацията. „Решаващият коз ще бъде нашата радикална реформа на съдебната система, която ще лиши от аргументи всички опоненти на България за членството ѝ в Шенген. Ние все още не сме свършили тази работа”, изтъкна Малинов.

Не е имало нито снишаване, нито забавяне от страна на Европа по решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, каза още той.

Евродепутатът припомни общата европейска позиция, че съдбата на Ерусалим трябва да се реши двустранно в преговорите и мирния процес между Израел и палестинската власт.

„Голяма част от умерените мюсюлмански лидери в момента се чувстват притиснати до стената. Те се опитваха да защитават идеята за умереност, те защитаваха САЩ като посредник, в момента те губят позиции, това не е добро за никого”, изтъкна още евродепутатът.