Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев изпълниха премиерската воля и подадоха оставки  от заеманите висши постове в сектор „Сигурност”.

Бойко Борисов направи предпремиера на кадровите промени в службите от парламентарната трибуна преди ден, в четвъртък, когато изненадващо се яви пред народните представители, тъй като имаше да им „обясни някои важни неща”, сред които бе и това, че ще поиска оставките на Лазаров и на Писанчев.

Две седмици преди драматичните събития с кариерното развитие на главния секретар и на шефа на ДАНС,  Борисов заяви, че няма да ги сменя, защото се справят добре и за да не „възпали опозицията”. Преди това обаче той многократно бе обявявал, че двамата ще трябва да си ходят.

След като вътрешният министър Вучков напусна заради бламирането си по въпроса с кадровите промени по върховете на службите, Борисов реши да поиска оставките на Лазаров и Писанчев.

Така Борисов „отигра тази топка”, тъй като медии и анализатори отново заговориха за задкулисие в отношенията му с ДПС, което неизменно го подкрепяше в кризисните гласувания на пенсионните промени, плоския данък и ратификацията на външния дълг. За Писанчев и Лазаров пък наблюдатели, и коалиционни на Борисов партньори най-вече в средите на Реформаторския Блок твърдят че са „покровителствани” именно от ДПС.

На този фон Лютви Местан побърза да заяви, че ходът на Борисов да смени Лазаров и Писанчев да назначи Румяна Бъчварова за вътрешен министър „снема всякакви внушение за каквото и да е задкулисие в отношенията на премиера с ДПС”.

Преди това самият Борисов в характерен стил обясни от трибуната на Народното събрание, че иска промените в службите, за да докаже, че не е зависим от ДПС.

Така се стигна до петък сутринта, когато първо изтече информацията, че Лазаров е депозирал оставка, а след това и Писанчев.

Професионалният ръководител на полицията е подал рапорта си за напускане лично на Борисов.

„Г-н Лазаров си подаде оставката. Помолих го да си довършат случая във Велико Търново, защото е пред реализация, но тя ми е депозирана, при мен е и ще я приема. Ще му напиша "да", най-вероятно утре на обяд”, коментира Борисов пред репортери и съобщи, че очаква Писанчев, който по телефона му е казал, че ще си подаде молбата за напускане, да се яви при него. След това от МС изтече информация, че и това се е случило.

Колкото до председателя на ДАТО Цветан Китов, Борисов заяви, че той остава на поста си. "Прекрасно познавам Китов и знам какви качества има", коментира премиерът.

Той увери, че новият вътрешен министър Бъчварова сама ще избере кой да поеме поста на главен секретар.

 

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Цветанов: С премиера си имаме взаимно доверие