Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че не знае нищо за разработката „Червеи”.

Не разполагам с информация за тази разработка и за тези действия. Нямам информация за коя система става въпрос. Няма, откъде да имам. Това коментира в сряда професионалният полицейски началник пред журналисти.

Прокуратурата съобщи официално, че има разработка "Червей" (според прокуратурата в ед. ч. - бел. ред.) в МВР, при която са използвани незаконно специални разузнавателни средства (СРС) и неин обект била "автоматизирана информационна система".

Така бяха потвърдени думите на премиера Бойко Борисов от понеделник, че разработката не била за подслушване и следене на протестиращи през лятото на 2013 г. В изявлението си Борисов сне напълно отговорността за разработката от Лазаров заявявайки, че „той няма нищо общо”.

Информацията за въпросната разработка срещу протестиращи бе съобщена през миналата седмица първо от председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов пред bTV, който обясни, че  тя е открита в МВР, но е реализирана от звеното за подслушване в ДАНС. Данните, коментирани от Атанасов до голяма степен се разминават с обявеното от Борисов и потвърденото от прокуратурата.

„Аз лично не разполагам с информация да са подслушвани протестиращи. Това го заявявам съвсем категорично. От тук нататък темата ми е известна от публичното пространство”, заяви Лазаров. Малко преди той да се изяви обаче, бившият вътрешен министър Румен Петков обяви пред bTV, че главният секретар на МВР „очевидно не е в час” и е бил заобиколен в случая с „Червеи”.

По думите на Лазаров оперативното дело се обсъжда в дирекция „Вътрешна сигурност”, която вече е „Сигурност”, с която той няма отношение. „Тя е пряко подчинена на министъра, така че първо не разполагам с информация, второ не е коректно да коментирам работата на други колеги, без да познавам спецификата”, допълни главният секретар на МВР.

Лазаров каза още ,че не знае за коя информационна система в МВР става дума. Попитан дали е бил информиран за тази разработка Лазаров отговори, че не е бил и не е било нужно да бъде. Той каза още, че не познава спецификата на информационната система, обект на разработката и за това не може да коментира дали е възможно някой вътре в МВР да се облагодетелства с информацията от нея.

„Когато говорим за служби, за оперативни дела трябва да се имат преди всички факти. Аз до настоящия момент не съм чул един факт, освен две официални изявления”, заяви Лазаров и поясни, че това са становищата на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Всичко останало е догадки. Това са хората, които имат цялата информация и които познават темите. След като те не коментират, на какво основание очаквате аз да коментирам”, допълни той.

Лазаров отказа да коментира изявленията на Атанас Атанасов.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"